HEP Hrvatska

Zbog mladih ne odustajemo od kulture

Autor/ica
Objavljeno: 22 lipnja, 2019

U organizaciji Muzeja Cetinske krajine sinoć je održano predavanje i panel diskusija na temu ‘Kultura u Sinju nekada i danas’. Predavanje je održano na teresi caffe bara Platform 9 ¾ u Vrličkoj ulici na kojoj su predavači, ravnateljica muzeja Daria Domazet i kustosica Danijela Petričević Banović obuhvatile razdoblje kulturnog životu u Sinju od kraja 19. stoljeća do danas.


Dotaknule su se starih sinjskih plesnjaka, popularnog ‘Vjenčića’, starih plesova i koncerata. Govorile su o vremenu Doma mladih, tadašnjim koncertima i gitarijadama, razvoju kulturne scene Sinja nakon Domovinskoga rata kao i stvaranju novih pokreta. Ravnateljica muzeja Daria Domazet bila je iznimno zadovoljna odazivom publike

‘Odaziv je bio izvrstan, jako me veseli što je interes za ovu temu pokazala široka publika. Bilo je ovdje kako mlađih tako i naših starijih sugrađana. Posebno sam zahvalna Ivi Dalbellu – Dugom koji je hodajuća enciklopedija našega grada, kao i Mojimiru ČačijiGoranu Ugrinu koji su itekako zadužili ovaj grad. Sretni smo što su večeras došli mladi ljudi koji pokazuju interes za kulturu u gradu i upravo zbog njih možemo zaključiti kako, ipak, ima nade’.

Domazet je rekla kako je, s druge strane, jako žalosti činjenica što u publici nije bilo nikoga iz institucija Grada Sinja, a interes za predavanje nisu pokazali kulturni djelatnici kao ni gradski vijećnici.

‘Nismo sretni što ovdje nema kulturnih djelatnika, u publici nema nikoga iz Grada Sinja, a zbilja vjerujem da bi oni imali što reći na ovu temu. Očito nisu imali dovoljno interesa. Pred vratima su nam Dani Alke i Velike Gospe, a svake godine se vode polemike oko usvajanja kulturnog programa pa sam vjerovala da će i večeras ovdje na tu temu našim sugrađanima netko nešto reći, no nitko od njih nije došao.’

Domazet je naglasila kako vjeruje da će interes za ovakve rasprave u budućnosti biti veći i produktivniji jer sa predavanjima ne misle prestati.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh