banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Zemljanim nasipom zapriječili ulaz na pravoslavno groblje u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 30 travnja, 2014

groblje2

Obitelj Jelović iz Sinja zemljanim nasipom zagradila je prolaz do pravoslavnog groblja svetog Petra u sinjskom naselju Ćurlini,  označivši to natpisom  ‘privatni posjed’. 

Godinama su tim putem prolazili građani koji imaju grobnice na ovom groblju, međutim sada to nije moguće.  O svom postupku sami su nas izvijestili Ante i Boško Jelović,  pa smo zajedno otišli do njihovog zemljišta, ukupne površine nešto više od deset tisuća metara kvadratnih, i do groblja koje se nalazi u sredini navedene parcele.

‘Nepopularno je ovo što smo ovdje napravili.  Zagradili smo put koji vodi do groblja, u nadi kako ćemo se konačno dogovoriti s Gradom Sinjem, jer je ovo pitanje od prioriteta i za grad i ljude koji ovdje imaju ukopna mjesta. Preko naše zemlje se sve obavlja i došlo je vrijeme da se taj problem riješi, jer su za to  dostavljena sredstva iz određenog ministarstva. Groblje je ucrtano u knjige, ali pristup prema njemu nije adekvatan’, kazuje nam Ante Jelović.

Jelovići ističu kako je cijela obitelj dugo godina sa svim gradskim vlastima pokušala riješiti ovaj problem,  a s aktualnom vlasti imali su i konkretnije razgovore.

‘Ne tražimo da se otkupi svih deset tisuća metara nego da se otkupi negrađevinski dio koji se nalazi iza groblja, a to je nešto manje od dvije tisuće metara kvadratnih. Na tom se dijelu može regulirati i pristupni put i mjesto za parking za vrijeme ukopa, kao i sve ostale aktivnosti. Već odavno smo se s Gradom sporazumijeli da se to tako riješi, čak je utvrđena i cijena otkupa i nikome ništa ne bi smetalo’, napominje Ante Jelović te dodaje kako bi bili spremni i besplatno dati dvadesetak metara pristupnog puta koji vodi od državne ceste D1 do njihove parcele koja okružuje groblje.

Jelovići naglašavaju kako su sa svojim postupkom upoznali i sinjsku gradsku vlast, odnosno dogradonačelnicu Kristinu Križanac, te izražavaju žaljenje što su bili primorani na ovakav postupak.

‘Još jednom ističem kako naš potez nije popularan, ali očito je ovo jedini način da se problem počne rješavati. Pa prije izvjesnog vremena došao mi je jedan poznanik i pitao može li prijeći preko naše zemlje da ukopa preminulu suprugu. Bio je to uistinu neugodan trenutak, i naravno da smo dopustili prolazak. Ali želimo da se ovo pitanje konačno riješi pa ovakvih neugodnih scena sigurno neće biti’, zaključuje Ante Jelović.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh