svabo

Zrinka Balajić: Što je slika kompliciranija za raditi, meni je draža

Autor/ica
Objavljeno: 9 srpnja, 2021
zrinka balajic

U programu Hit radija gostovala je Zrinka Balajić iz Karakašice, samouka slikarica koja je u posljednjih nekoliko godina naslikala više stotina slika, uglavnom portreta te svoj hobi pretvorila u uspješan posao.

Zrinkin talent roditelji i učitelji prepoznali su još u ranom djetinjstvu, a ljubav prema portretima otkrila je promatrajući portretiste koji su na ulicama ljetovališta radili toliko realistične portrete da su ju oduševljavali.

Prvi portret Zrinka je naslikala u 8. razredu osnovne škole, na satu likovnog, kada su svi u razredu crtali portret jednoga učenika. Njen rad je bio najuspješniji i nastavnik ju je pohvalio.

Nakon toga je tražila časopise za mlade, postere poznatig osoba iz svijeta glazbe i filma te je crtala njihove portrete na običnom listu, olovkom. A onda je, prije nekoliko godina, svoje crteže počela objavljivati na društvenim mrežama, nakon čega su počele stizati prve narudžbe. U početku je, kako kaže, i sama bila skeptična prema svom talentu, nije bila sigurna u sebe, jer je još učila, istraživala…

‘Zadnjih godinu dana sam se ozbiljnije posvetila slikanju. Otvorila sam svoju facebook stranicu i posao je krenuo. Ljudi naručuju portrete većinom za velike događaje, vjenčanja, krštenja i slično. U zadnje vrijeme imam veliki broj narudžbi portreta pokojnih osoba. Tako mi se npr. javljaju djeca koja nemaju zajedničku fotografiju sa svojim pokojnim roditeljima, pa onda kombiniram dvije ili tri fotografije i napravim zajedničku sliku’, kaže nam Zrinka, kojoj narudžbe stižu iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Osim portreta koji su joj najdraži, Zrinka crta i životinje, prirodu, a što je slika kompliciranija njoj je draža za raditi.

Njenim radom oduševljeni su ne samo njeni klijenti, već i renomirani umjetnici kojima je na ocjenu nosila svoje radove. No, Zrinka ne želi stati na onome što je postigla. Želja joj je, kaže, postići da njene slike budu što sličnije fotografiji.

Iako do sada svoje radove nije izlagala na izložbama, krajem ovoga ljeta Zrinka u svom rodnom gradu planira otvoriti svoju samostalnu izložbu.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh