mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

Blaženka Mandac: Moj suprug je Domovini dao najviše što je mogao – svoj život, a kako se vi odnosite prema njegovoj žrtvi!?

Autor/ica
Objavljeno: 27 studenoga, 2019
fotografija tabla

Blaženka Mandac, supruga poginulog branitelja Ante Mandaca po kojem ime nosi Športski centar u Brnazama, čija se izgradnja nikada nije pomaknula dalje od izrade projekta, uputila je dopis u kojem se obratila odgovornima koji nisu učinili ništa da se spriječi odlaganje smeća na to mjesto, kao i onima koji tu odlažu smeće godinama.

‘Potaknuta objavom teksta o Športskom centru u Brnazama i slikom na Ferati, odlučila sam se javno oglasiti.

Nedugo nakon što je spomenik u parku bio devastiran, bilo nam je predloženo da se bivša ulica N. Vrančića preimenuje u ime mog supruga. Odustala sam, zahvalila i rekla: ‘Kako god sada ruše ove spomenike, tako će i ove nakon nekog vremena’. Nažalost, ali pokazalo se istininom. Ja poštujem sve one koji su dali svoje živote za slobodu, i onda i sada.

Kada mi je ponuđeno da se športski centar u Brnazama nazove njegovim imenom, opet sam bila skeptična. No, obećanje tadašnjih vodećih ljudi da će biti sve kako treba, želja majke, sestre i moje djece prevladali su. Par godina bilo je u redu, to je bio tek početak, a oni koji su se za to zauzeli nisu učinili ništa više od toga.

Bila sam u Zagrebu kod djece, jer mi je jedno dijete bilo u bolnici, kada sam dobila vijest da je tabla s imenom moga supruga propucana mecima. Može li itko zamisliti kako sam se tada osjećala? Kako su se osjećali moja djeca, njegova majka i sestra?

Gospodine koji si to učinio, imaš li savjesti i poštovanja? Nadam se da čitaš ove retke. Ništa drugo ne želim, osim reći: ‘Oprosti mu Bože, jer nije znao što čini’.

Zamolila sam jednu osobu da ukloni tablu s imenom mog supruga, nakon čega se smeće, kojeg je na tom mjestu bilo i dok je stajala tabla, počelo još više gomilati. Ja i moja obitelj nismo željeli da se pod takvim okolnostima tu nalazi ime našeg poginulog, jer to nije zaslužio. Dao je najviše što je mogao svojoj Domovini koju je toliko volio i želio – svoj život.

Dragi mještani Brnaza i svi vi ostali koji ste odlagali smeće na tom mjestu, neka vam dragi Bog oprosti. Mi ne tražimo čast i slavu, jer to pripada Gospodinu, tražimo samo poštovanje prema imenu onoga koji je dao svoj život da vi živite u slobodi, a to je ime Ante Mandac. Ako ne možete ni to, ne želimo da se taj Š.C. zove njegovim imenom i da se njegovo ime povlači u medijima uz smeće. On je naš heroj uvijek bio i takav će ostati. Išao je tamo gdje drugi nisu htjeli.

Sada, nakon onih objavljenih slika smeć,a želim progovoriti javno i prozvati sve odgovorne koji nisu učinili ništa da se to spriječi. Neka se sami prepoznaju svi koji su bili na vodećim pozicijama tada, pa sve do današnjeg dana. Gospodo, svi ste zakazali! Stavite se malo na moje mjesto, na mjesto moje djece, njegove majke i sestre kada pročitate u medijima da se ime vašeg pokojnika spominje uz smeće. Kako bi vama bilo?

Nadam se da sve ovo nije povezano s predizbornom kampanjom i molim sve koji žele nešto učiniti da ne kupe političke poene na račun njegovog imena, nego da to učine iz poštovanja prema žrtvi koju je dao Domovini. U svim vašim govorima kažete da se ne smiju zaboraviti žrtve koje su dale život za Domovinu, a evo dokaza što činite njima i njihovim obiteljima – zaborav i poniženje.

Napominjem da je projekt napravljen 2005. godine, da je tabla s imenom skinuta 2013., a danas je 2019. Što ste učinili sve ove godine?

Ovim putem se ujedno želim zahvaliti svim osobama iz Brnaza koje su potaknule ovu inicijativu i koje se zauzimaju da se na tom mjestu ne odlaže smeće.’

Ante Mandac bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik IV. gardijske brigade. Rođen je 17. lipnja 1961. godine, a poginuo je 10. travnja 1992. godine na Kupresu.

ferata@ferata.hr
0997370409