svabo

Dolazak britanskih novinara za reportažu o gastronomskoj ponudi Cetinske krajine

Autor/ica
Objavljeno: 3 lipnja, 2017
britanci_u_ck12

Izvor: Turistička zajednica grada Sinja

Jučer, 2. lipnja Sinj i Trilj posjetile su ugledne britanske novinarke Rosemary Barron i Sarah Coghill koje su tom prigodom prikupljale materijal za reportažu Food and travel TBC s 30.000 čitatelja u Velikoj Britaniji.

Njihov dolazak omogućili su Turistička zajednica Splitsko dalmatinske županije, Hrvatska Turistička zajednica te Turističke zajednice gradova Sinja i Trilja. Svrha njihova dolaska je upoznavanje s malim lokalnim proizvođačima hrane, OPG-ma koji se nalaze u zaleđu Splita, a koji uzgajaju i proizvode organske bio proizvode te ih uspješno plasiraju na tržište.

Kako bi što jezgrovitije prikazali dio turističkih potencijala Cetinskog kraja, za potrebe reportaže britanski novinari posjetili su u Trilju Grabske mlinice i njihov autohtoni način proizvodnje brašna. Nakon toga uspješnu Braniteljsku zadrugu Završće gdje su degustirali izvrstan kruh ispod peke. Potom su krenuli u obilazak Sinja gdje su unatoč ljetnom pljusku obišli utvrdu Grad, kako bi približili britanskim čitateljima dio sinjske povijesne i kulturne baštine. Nakon utvrde krenuli su na OPG Poljak gdje su se upoznali s uzgojem krava i proizvodnjom sira u maloj sirani. Kroz siranu su ih proveli Andriana i Mate Poljak . OPG uspješno radi već dugi niz godina, a vlasnici su istaknuli kako s plasmanom domaćih proizvoda nemaju problema.

Nakon OPG Poljak britanski novinari posjetili su uzgajivače povrća Franu i Dušana Jagnjića. Na njihovom se OPG-u uzgaja nekoliko vrsta povrća i žitarica: tikvica, kupusa, luka, crvenog luka, kukuruza šećerca, pšenice i to sve na desetak hektara zemljišta u Sinjskom polju. Oni su također istaknuli da nemaju problema s plasiranjem svojih proizvoda.

Za kraj svog priloga britanski novinari posjetili su restoran ‘Kod Frane’ u Ovrlji gdje ih je domaćica Diana Sušić – Jurić upoznala s tradicionalnom gastronomskom ponudom restorana i receptima po kojima pripremaju najpoznatija jela našega kraja. Novinari su bili oduševljeni i iznenađeni potencijalom Cetinskog kraja koji se nalazi svega 30 minuta udaljen od obale i Splita.

Ovom prigodom ujedno se i zahvaljujemo svima na uspješnoj suradnji.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh