Poparić i Runje: ‘Junak je posebna priča, on se voli i druge nema’

Autor/ica
Objavljeno: 16 srpanj, 2016

runje_poparic

U prigodi obilježavanja 100-godina Junaka, programu Hit radija danas su gostovala dvojica nogometaša koji su poznata i priznata izvan lokalnog, sinjskog nogometnog kraja: Frane Poparić i Mladen Runje zvani Ćale.

Teško je reći tko je u ovom junakovom stoljeću postojanja njegov ‘najbolji igrač svih vremena’. Bilo ih je mnogo koji su ponikli u Junaku, a bili su svjetski igrači, kao što je nenadmašni Slaven Zambata ili hrvatski reprezentativci Jerkan, Janković, Runje i mnogi drugi, ili oni koji su svoj cijeli igrački vijek proveli u plavom dresu sinjskog kluba. Međutim, mnogi koji govore i pričaju o Junaku kazat će kako je Frano Poparić Pop jedan od najkompletnijih igrača koje je Junak imao. Kao i svakom sinjskom mladiću, želja mu je bila igrati u Junaku, od kojeg je sve i krenulo.

‘Kao djetetu želja mi je bila igrati u Junaka i počeo sam kao 14-godišnjak. Potom sam igrao u Hajduka, Solina, Austriji, Šibeniku, ali u međuvremenu bih se uvijek vraćao u Junaka. Zbog mog talenta svi su htjeli da iz Junaka idem u veće klubove, ali nije me se moglo mijenjat, ja uvjek sam želio vratiti se u Junaka i to je tako. Drugačije, što se mene tiče, nije moglo biti. Zvali su me pored Hajduka i Zvezda, Partizan i Dinamo, ali Sinj i Junak su bili ispred njih’, kazao je Poparić koji je bio odličan prijatelj i suigrač čuvenom kapetanu Argentine Mariju Kempesu s kojim je zajedno igrao u austrijskom St Pulenu.

Umalo Poparić nije završio na SP u Italiji 1990. godine.

‘Astrijanci su počeli aktivnosti oko rješavanja moga dvojnog državljanstva, kako bih igrao za njhovu reprezentaciju na SP u Italiji. Bilo je skoro sve gotovo međutim, ja to prekidam, jer su se počele događati promjene u Hrvatskoj, zbog čega sam se vratio u Sinj, a malo poslije se pridružio dragovoljačkim postrojbama, pa opet u Junak i tako dalje, igranje, škola, trenerski posao’, istaknuo je Frane Poparić.

Što znači voljeti klub i svoj kraj pokazao je Mladen Runje Ćale, koji je ravno iz Australije potegao do svoje Karakašice, Sinja i Junaka kako bi bio na velikoj proslavi junakovog stotog rođendana. Mladen Runje Ćale skoro četrdeset godina živi i radi u Australiji, a bio je neizostavni član momčadi koja je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća ostvarila plasman u tadašnju drugu ligu.

‘Kada sam bio prije nekoliko mjeseci u Sinju, obećao sam da ću doći na rođendan svog Junaka i evo, letio sam 35 sati iz Australije da bi došao na feštu. Što se tiče Junaka, tamo me je krajem 60-tih godina doveo moj pokojni prof. Nilo Dalbello. Bilo je odlično, amaterski prvaci Hrvatske, pa ulazak u drugu ligu. Nakon Junaka igrao sam, na poziv Vladimira Beare, kratko u Dinari i onda Australija, gdje sam igrao i trenirao u mnogim klubovima’, kazao je Mladen Runje, istaknuvši da je Junak ispred svega i da je Junak ljubav koja traje dok smo na ovom svijetu.

Print Friendly
Facebook
Na vrh