Hrvatski vinski vitezovi u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 8 kolovoza, 2015
hrvatski_vinski_vitezovi

Izvor: Bratovština hrvatskih vinskih vitezova

U Sinju, u sklopu proslave 300. obljetnice obrane Sinja, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske održana je svečanost primanja (akreditacije) uglednih vinogradara, vinara, poduzetnika i osoba iz javnog i crkvenog života u viteške pripravnike, te promaknuća (intronizacije) u stupanj viteških savjetnika i viteških sudaca Europskog vinskog viteškog reda – Bratovštine hrvatskih vinskih vitezova.

Primanju i promaknuću članova bili su nazočni i predstavnici Europskog vinskog viteškog reda konzul senat-senior Alexander Unger i legat za Hrvatsku vitez Mate Kliković.

Svečanost je počela okupljanjem stopedeset članova Bratovštine Hrvatskih vinskih vitezova u živopisnim odorama i njihovih gostiju, u Alkarskim dvorima te formiranjem svečane povorke, koja je krenula do crkve Čudotvorne gospe Sinjske. Tamo je u misno slavlje predvodio vitez biskup varaždinski monsignor Josip Mrzljak, zajedno s monsignorom Franjom Komaricom, biskupom banjolučkim.

Po završetku mise obavljena je ceremonija primanja deset novih članova Bratovštine uz polaganje svečane obveze Europskom vinskom viteškom redu, te promaknuća sedam članova Bratovštine u više viteške stupnjeve. Među novoprimljenim članovima, u stupanj viteškog pripravnika akreditiran je i monsignor Franjo Komarica, biskup banjolučki.

Nakon svečanosti svi sudionici pridružili su se ostalim gostima Sinja na Čoji, a u večernjim satima bit će nazočni koncertu Zagrebačke filharmonije koji su građanima Sinja i Cetinske krajine e njihovim gostima, u povodu obilježavanja ove važne obljetnice, omogućili gradovi Zagreb i Sinj te Bratovština hrvatskih vinskih vitezova.

POVIJEST

Odlukom Senata Europskog vinskog viteškog reda 2002. g. utemeljen je Hrvatski viteški konzulat 3. studenog 2002. godine u svetištu Sv. Mati Slobode u Zagrebu. Bratovština Hrvatskih vinskih vitezova okuplja preko dvjesto štovatelja vina, među kojima nisu samo poznati vinari i vinogradari i enolozi nego i brojne javne ličnosti. Vitezovi se zauzimaju za promicanje vinske kulture, znanstveni, istraživački i stručni rad u vinarstvu i vinogradarstvu te kulturu pijenja vina, ali i za temeljne kršćanske vrednote.

Europski vinski viteški red obnovljen je 1984. g. u Željeznom, (Eisenstadt) u vinogradarskoj pokrajini Gradišće (Burgenland) u Austriji, a sve u slavu vinu i slavu Bogu i počiva na tradiciji viteškog reda Sv. Jurja iz 1468. g. Europski vinski viteški red okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe, koji se zalažu za vinsku kulturu. Ciljevi su mu unapređenje i širenje spoznaje i kulture o vinu i proizvodnji vina te povezivanje među narodima na kulturnoj osnovi. Širenje ljubavi i činjenje dobra bitno je poslanje svih vinskih vitezova. Osnovno načelo vinskog viteštva glasi: “Tek kad svladaš zavist i počinješ se zalagati za druge, biti ćeš istinski viteški čovjek”.

mimohod_hrvatskih_vinskih_vitezova

ferata@ferata.hr
0997370409