Muzej Sinjske alke dobitnik nagrade EU za kulturnu baštinu ‘Europa Nostra 2018.’

Autor/ica
Objavljeno: 15 svibanj, 2018
7-AWARDS-general-200%

Muzej Sinjske alke jedan je od dobitnika nagrade EU za kulturnu baštinu – nagrade Europa Nostra za 2018. koju dodjeljuju Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska mreža za baštinu.

Priznanje je dobilo 29 dobitnika iz 17 zemalja, koji su nagrađeni za svoja velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti. U ovogodišnjim se nagradama, kao poseban doprinos 2018.– Europskoj godini kulturne baštine, posebice naglašava dodana vrijednost EU-a odabranih postignuća u području baštine.

Neovisni stručni žiriji pregledali su više od 160 prijava koje su podnijeli pojedinci i organizacije iz 31 zemlje iz cijele Europe, a građani iz cijele Europe i ostatka svijeta mogu glasovati putem interneta za nagradu javnosti te mobilizirati potporu nagrađenim postignućima iz svoje ili neke druge zemlje EU-a.

Dobitnicima će biti odano priznanje na svečanoj dodjeli nagrada 22. lipnja u Berlinu, tijekom prvog europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini, čiji će domaćini biti europski povjerenik Tibor Navracsics i maestro Plácido Domingo, a sedam dobitnika velike nagrade (od kojih će svaki primiti 10.000 eura) i dobitnik nagrade javnosti bit će proglašeni tijekom svečane dodjele, koju će svojom prisutnošću uveličati Predsjednik Savezne Republike Njemačke dr. Frank-Walter Steinmeier u svojstvu pokrovitelja Europske godine kulturne baštine u Njemačkoj.

Muzej Sinjske alke dobitnik je nagrade u kategoriji ‘Obrazovanje, osposobljavanje i podizanje razine osviještenosti’, u kojoj je još 7 dobitnika i to iz Belgije, Finske, Francuske, Italije, Nizozemske i Slovenije i jedini je dobitnik ovogodišnje nagrade Europa Nostra iz Hrvatske.

 

Print Friendly
Facebook
Na vrh