Za nagradu javnosti Muzeju Sinjske alke glasujte klikom na banner

Otvorena izložba ‘Dva desetljeća arheoloških istraživanja rimskog legijskog logora Tilurija’

Autor/ica
Objavljeno: 20 rujan, 2016
izlozba_trilj1

Izvor: Muzej triljskog kraja Foto: Marko Župa

U sklopu obilježavanja blagdana Sv. Mihovila, zaštitnika Grada Trilja, u Muzeju triljskog kraja u ponedjeljak, 19. rujna 2016., u 19.30 otvorena je izložba ‘Dva desetljeća (1997. – 2016.) arheoloških istraživanja rimskoga legijskog logora Tilurija’.

Kako Trilj ove godine bilježi 20.-u obljetnicu od početka sustavnih arheoloških istraživanja rimskog vojnog logora Tilurija u naselju Gardun, Muzej triljskog kraja, u suradnji s Odsjekom za arheologiju FF Sveučilišta u Zagrebu, odlučio je obilježiti tu važnu obljetnicu prigodnom izložbom fotografija.

Sveprisutne posjetitelje pozdravila je autorica izložbe i ravnateljica Muzeja triljskog kraja, gđa Angela Tabak, koja je posjetitelje upoznala sa samim istraživanjima i radu na lokalitetu u proteklih 20 godina. Izložbu je otvorio triljski gradonačelnik i saborski zastupnik g. Ivan Šipić koji je naglasio važnost Tilurija u arheološkom, kulturno-povijesnom i turističkom kontekstu, obećavši kako će i daljnja istraživanja imati potporu Grada. Prisutnima se obratila i prof. dr. sc. Mirjana Sanader s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica sustavnih arheoloških istraživanja od samog početka 1997. godine, koja je predstavila svoj dugogodišnji tim s kojim surađuje na ovom projektu, zahvalivši se svim suradnicima, Gradu Trilju i Županiji splitsko-dalmatinskoj na nesebičnoj pomoći i podršci u proteklih 20 godina. Prof. Sanader naglasila je kako su u razdoblju od dvadeset godina arheoloških istraživanja Tilurija otkriveni ne samo dijelovi logorskog bedema nego i dijelovi konstrukcije velike građevine smještene u sjeverozapadnom dijelu logora. Otkriven je i istražen središnji građevinski sklop logora čiji je pod bio ukrašen mozaikom. Osim toga, potpuno je istražena zapadna cisterna. Završeno je istraživanje, konzervacija, rekonstrukcija i prezentacija sklopa od šest centurija smještenih u jugoistočnom kutu logora.

izlozba_trilj3

Foto: Marko Župa

Brojni pokretni nalazi svjedoče da je Tilurij najintenzivnije bio naseljen tijekom 1. st., kada je ondje boravila VII. rimska legija. Riječ je o ulomcima staklenih i keramičkih posuda, dijelovima vojničke i konjske opreme, alata, medicinskog i igraćeg pribora, novčićima, raznim ukrasnim te drugim svakodnevnim upotrebnim predmetima. Svi se nalazi nakon provedenih istraživanja, dokumentiranja, konzervacije i objave trajno pohranjuju u Muzeju triljskog kraja, gdje se prezentiraju javnosti putem izložaba, muzejskih publikacija, pedagoške djelatnosti te drugih oblika muzejske komunikacije.

Izložba se može razgledati svakim radnim danom od 8.00 do 16.00, subotom od 8.30 do 12.00, te nedjeljom i praznicima uz najavu, a otvorena je do 30. travnja 2017. godine.

izlozba_trilj2

Foto: Marko Župa

 

Facebook