svabo

Predstavljanje projekta ‘Triljski kraj = arheološki raj’ i predavanje ‘Pogrebni običaji u rimskom svijetu’

Autor/ica
Objavljeno: 25 rujna, 2017
muzej_triljskog_kraja001

U okviru obilježavanja blagdana sv. Mihovila, zaštitnika grada Trilja, Muzej triljskog kraja poziva sve zainteresirane na predstavljanje projekta ‘Triljski kraj = arheološki raj’ i predavanje ‘Pogrebni običaji u rimskom svijetu’, koji će se održati sutra, 26. rujna 2017. godine u Muzeju triljskog kraja s početkom u 19 sati.

Projekt ‘Triljski kraj = arheološki raj’, kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH u okviru Programa popularizacije znanosti u 2017., predstavit će voditeljica dr. sc. Zrinka Šimić-Kanaet sa svojim suradnicama s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Vinkom Bubić, dr. sc. Ivom Kaić i mag. archaeol. Mirnom Vukov, a partner u projektu je Muzej triljskog kraja. Prema planu projekta kroz cijeli tjedan održavat će se radionice namjenjene nižim razredima OŠ Trilj pod nazivom ‘Hrabri žabac Tilurijanus Krektus vodi vas u rimski logor Tilurij’, ‘Arheološka baština pod mikroskopom’ i ‘Što je nosio rimski vojnik?’. Posebno se djecu želi upoznati s rimskim vojnim logorom Tilurijem, na kojem od 1997. godine Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Mirjane Sanader, red. prof., vrši sustavna arheološka iskapanja.

U sklopu projekta održat će se predavanje namijenjeno široj javnosti dr. sc. Vinke Bubić ‘Pogrebni običaji u rimskom svijetu’. Posjetitelji će se upoznati s pogrebnim običajima polaganja pokojnika u grob, vrstama sprovoda, običajima nakon ukapanja, vrstama grobova i grobnim nalazima, s posebnim osvrtom na primjere s lokalnih arheoloških nalazišta. Cilj ovog programa je popularizacija arheološke baštine triljskog kraja među djecom osnovnoškolskog uzrasta i širom javnosti.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh