trilj
vrlika
baner donlic

Predstavljena brdsko-biciklistička utrka ‘TransDinara MTB maraton’

Autor/ica
Objavljeno: 29 travnja, 2016
trans_dinara01

U triljskom hotelu Sveti Mihovil danas je predstavljeno ovogodišnje izdanje najzahtjevnijeg MTB maratona u Hrvatskoj i jednog od najzahtjevnijih u Europi. Riječ je, naime o brdsko-biciklističkom natjecanju ‘TransDinara MTB maraton’.

Trodnevnu manifestaciju koja će se održavati od 2. do 4. rujna predstavili su pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić i direktor utrke Vedran Medvešek.

‘TransDinara maraton međunarodna je brdsko-biciklistička trodnevna (etapna, XCP) utrka kojoj je cilj okupiti bicikliste profesionalce i rekreativce iz Hrvatske i regije, te ih na siguran način, uz visoku razinu tehničke organizacije i gostoprimstva, provesti vjerojatno najsurovijim područjem Hrvatske, u duljini od 226 kilometara. TransDinara maraton najzahtjevnija je etapna MTB utrka u Hrvatskoj i među najzahtjevnijim u regiji, gdje natjecatelji moraju savladati velike udaljenosti i visinske razlike u tri dana natjecanja’, kazao je Medvešek, ističući da je ovo druga ovakva utrka, te da je prva održana 2014 godine.

Prva etapa je u duljini 82 kilometra na relaciji Trilj-Kamešnica-Vrdovo, druga je od 94 kilometra na potezu Vrdovo-Dinara-Vrlika, a završna, treća etapa duga je 50 kilometara Vrlika-Dinara s ciljem na kninskoj tvrđavi.

Medevšek je naglasio da je maksimum prijava ograničen na 100 biciklista, te da će sigurno toliko, ako ne i više, biti tehničke i ostale pratnje.

Pročelnik HGSS Vinko Prizmić, govoreći o ovom iznimno važnom događaju, naglasio je da on uz sportski ima i drugi, mnogo važniji sadržaj.

‘Glavni cilj ove utrke je promocija turizma i otkrivanje netaknute prirode u ponajljepšem hrvatskom kraju. Ovo je prigoda da se lokalna područja predstave vlastitim gospodarsko-turističkim ponudama, posebno u ovom planinskom području’, istaknuo je Prizmić dodajući da su mogućnosti ovoga kraja velike.

‘Dinara i Kamešnica, te ostale naše planine, doista će biti motori razvoja turizma za idućih 10-tak godina. Međutim, to neće samo od sebe doći ukoliko se svi, svatko u svojim mogućnostima i odgovornostima, ne uključimo u cjelokupan rad. Posebno to vrijedi za ove ruralne krajeve iz kojih se odselilo mnoštvo ljudi, a samo ovakve aktivnost mogu postupno koliko-toliko vratiti život na ova područja’, kazao je Vinko Prizmić.

Organizatori ‘Trans Dnara MTB maratona’ su HGSS i Brdsko- biciklistočki klub ‘Zemlja-Zrak’, uz potporu MUP-a, MORH-a, Crvenog križa, a domaćini su jedinice lokalne samuprave Trilj, Hrvace, Vrlika i Knin.

Prizmić je okupljenima ukratko predstavio i projekt HGSS-a, odnosno prijedlog nacionalnog strateškog projekta ‘Tour de Cro Active’ koji za cilj ima sustavni razvoj aktivnog turizma u službi održivog razvoja Republike Hrvatske.

Uz predstavnike medija, članove HGSS, Hrvatskog biciklističkog saveza, konferenciji su nazičile i direktorice TZ Trilja i Sinja Andriana Ivković i Monika Vrgoč, koje će kao predstavnice turističkih zajednica biti suradnice organizatorima u svim pripremama za ovaj važan turističko-sportski događaj.

trans_dinara

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh