fruhwald
otvorena vrata

Sinj: Predsjednik Ivo Josipović posjetio Centar ‘Juraj Bonaći’ i održao predavanje

Autor/ica
Objavljeno: 15 rujna, 2014
fz_sinj8

Izvor: Organizacijski odbor Festivala znanosti Sinj / Foto: Nikola Belančić

Predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović jučer je u pratnji dogradonačelnice Sinja Kristine Križanac i dr. sc. Danice Ramljak, predsjednice Organizacijskog odbora Festivala znanosti Sinj, posjetio Centar ‘Juraj Bonaći’, za djecu s posebnim potrebama, gdje su učenici priredili prigodan program i družili se s Predsjednikom.

Nakon toga, pred oko 500 posjetitelja u dvorani gradskog kina u Sinju Predsjednik je održao prvo predavanje uoči početka 5. Festivala znanosti na temu ‘Znanost i obrazovanje: temelj moderne Hrvatske’. Uz mnoge ugledne goste predavanju su nazočili gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar i saborski zastupnik Franko Vidović.

Predsjednik je poručio Sinjanima, prisutnim uglednim hrvatskim znanstvenicima Igoru Štagljaru, Miroslavu Radmanu, Tomislavu Domazetu Loši, Bojanu Jerbicu, Vlasti Bonačić da su znanost i obrazovanje okosnica razvoja moderne Hrvatske, međutim Hrvatska mora napraviti ozbiljne korake u tom području. Bolonjski proces nije do sada proveden na najoptimalniji način i kontinuirane reforme sustava opterećuju ozbiljnu provedbu prijeko potrebnih reformi. Predsjednik se posebno osvrnuo na potrebu jačanja suradnje znanstvenih institucija s gospodarstvom.

‘U tom cilju, želim da pokažemo ambiciju da generiramo obrazovane i konkurentne ljude. A to možemo zaokretom u obrazovnoj strategiji, njezinim boljim povezivanjem s gospodarstvom i logikom kretanja u gospodarstvu’, naglasio je predsjednik Josipović i istaknuo kako se zalaže za lump sum model financiranja sveučilišta.

‘Što manje državne intervencije i regulacije, a što više samoregulacije, samostalnog odlučivanja o programima, suradnja s gospodarstvom, samostalno odlučivanje i raspolaganje o financijskim sredstvima’, pojasnio je.

Nakon predavanja Predsjednik je uručio prigodni poklon organizatora učenicima osnovnih i srednjih škola u Sinju koji su ove godine osvajali visoka mjesta na županijskim i državnim natjecanjima.

Program Festivala nastavljen je svečanim otvaranjem u Alkarskim dvorima gdje su uz Predsjednika nazočili zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević, dožupan Luka Brčić, predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić i drugi ugledni gosti i građani.

fotogalerija (Nikola Belančić)

 

Svečanost je uveličala Klapa Sinj i nagrađivani mladi glazbenik Natan Zlodre.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh