tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Sinj: Tko će s kim složiti većinu u Gradskom vijeću?

Autor/ica
Objavljeno: 22 lipnja, 2017
grad-sinj1

U ponedjeljak, 26. lipnja održat će se konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća Grada Sinja. Obzirom da niti jedna politička opcija nema većinu (HDZ 8, NL dr. Jadrijevića 7, MOST 5, SDP 1) postavlja se pitanje hoće li i tko uspjeti osigurati potreban broj glasova za izbor predsjednika Gradskoga vijeća.

Situacija u Sinju nikada do sada nije bila zamršenija. Iako građani za gradonačelnika već treći put za redom biraju kandidata NL dr. Stipislava Jadrijavića, nije sigurno koja će politička opcija na svojoj strani imati dovoljan broj vijećnika da osigura stabilnu većinu u Gradskom vijeću. Stoga ne čudi da je pozornost javnosti usmjerena na konstituirajuću sjednicu. Interes javnosti još je veći obzirom da se konstituirajuća sjednica održava relativno kasno i da Grad već šest mjeseci funkcionira zahvaljujući odluci o privremenom financiranju, koju je donio sada već bivši vladin povjerenik. Obzirom na situaciju, u vrlo kratkom roku od konstituirajuće, trebala bi biti sazvana i sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi se trebao naći prijedlog gradskog proračuna za 2017. godinu, odnosno za sljedećih šest mjeseci.

Dok se u kuloarima već nagađa o načinima slaganja parlamentarne većine i mogućim koalicijama, političke opcije zastupljene u Gradskom vijeću još nisu javno istupile na tu temu. Stoga smo nazvali predstavnike tih istih političkih opcija i pitali ih jesu li već obavili razgovore na temu konstituiranja Gradskoga vijeća. Tako smo saznali da službenih razgovora još nije bilo.

Predsjednik sinjskog HDZ-a Anđelko Bilandžić kazao nam je kako je ova stranka otvorena za suradnju.

‘Do sada nije bilo službenih razgovora. HDZ je tu, na raspolaganju, za sve što će biti na dobrobit naših građana i Grada. Razgovarati ćemo s predstavnicima svih političkih opcija i svim vijećnicima. Definitivno, HDZ kao najveća stranka u gradu Sinju i s najvećim brojem gradskih vijećnika imat će svoga kandidata za predsjednika Gradskoga vijeća’, kazao je Bilandžić.

Dr. Stipislav Jadrijević kazao nam je da je njemu i Nezavisnoj listi čiji je nositelj, u interesu provesti intenzivne razgovore, kako bi se formirala stabilna vlast, te da će obaviti razgovore s predstavnicima političkih opcija zastupljenih u Gradskom vijeću. Na pitanje hoće li njgova lista imati svoga kandidata za predsjednika Gradskoga vijeća, dr. Jadrijević je kazao kako je o tome još rano govoriti.

Nositelj liste Mosta Miro Bulj također je potvrdio da još nije bilo službenih razgovora na temu konstituiranja Gradskoga vijeća.

‘Nitko ozbiljno me nije zvao niti na jedan ozbiljan razgovar. S nama nitko nije razgovarao, osim nekih neslužbenih pokušaja sa strane. Mi želimo ozbiljan razgovor, konstrukltivnost, želimo da se ništa ne radi ispod stola’, kazao je Bulj, ističući kako je Most spreman za sve varijante.

Ukoliko se opcije koje su osvojile najviše vijećničkih mandata HDZ i NL dr. Jadrijevića ne dogovore oko konstituiranja, upravo bi 5 vijećnika Mosta moglo donijeti ‘prevagu’. Stoga smo Bulja upitali je li bliži HDZ-u ili NL dr. Jadrijevića.

‘Što se tiče mene osobno, s onima s kojima smo već pokušavali na svim razinama teško je očekivati da će nas zvati, ali vidjeti ćemo što će biti ovih par dana’, odgovorio je Bulj.

Bulj nije bio precizan ni u odgovoru na pitanje hoće li Most, ako se HDZ i NL dr. Jadrijevića ne dogovore oko kandidata za predsjednika Gradskoga vijeća, predložiti svoga kandidata.

‘Vidjet ćemo kako će se sve odvijati na konstituirajućoj sjednici. Mi smo spremni biti i konstruktivna oporba i podržavati važne projekte’, kazao je Bulj.

Predsjednik sinjskog SDP-a, koji u vijeću ima samo jednoga vijećnika, Antu Milanovića, također smo pitali o mogućim pregovorima uoči konstituirajuće sjednice.

‘Nije nitko nazva, niti je bilo kakvih kontakata’, kazao je Milanović.

Na pitanje hoće li se, ako se druge opcije ne dogovore oko kandidata za predsjednika Gradskoga vijeća, on sam kandidirati na tu dužnost, Milanović je bio odrješit:

‘Apsolutno ne! Nama izborni rezultati ne daju za pravo da pretendiramo na bilo kakve funkcije, osim toga da budemo sigurna oporba.’

Čini se da su pred političkim opcijama koje su ‘ušle’ u Gradsko vijeće ozbiljne političke kalkulacije, čiji će rezultat, nadamo se, biti povoljan i najbolji moguć za grad Sinj.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh