U cetinskom kraju prijavljeno novih 212 slučajeva gripe

Autor/ica
Objavljeno: 10 siječanj, 2017

gripa

U sinjsku ispostavu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo liječnici obiteljske medicine prijavili su novih 212 slučajeva gripe.

Kako doznajemo od dr. Ane Kokot – Živalj, voditeljice Ispostave NZJZ u Sinju, od gripe obolijevaju sve dobne skupine, a najviše u dobi od 30 do 64 godine, gdje je prijavljeno 65 oboljelih. 24 oboljela su u skupini od 15 do 19 godina, 18 oboljelih u skupini od 7 do 14 godina, u skupini od 5 do 6 godina prijavljeno je 10 oboljelih te u nultoj grupi, do mjesec dana starosti, prijavljeno je 6 oboljelih. Povećan je i broj oboljelih od upale pluća, jedne od najčešćih komplikacija izazvanih gripom.

Dr. Kokot – Živalj ističe kako je broj oboljelih znatno veći, jer se dio oboljelih ne javlja svom liječniku.

‘Preporuka je da se sve do komplikacija ostane kući, da se piju topli napici, da se za kašalj koriste papirnati ubrusi koji se pravilno odstrane da ne dođe do prijenosa bolesti na taj način, da se zaštite dišni putevi prilikom kašljanja, kihanja, da se često peru ruke, da se, bez oibzira na niske temperature, provjetravaju prostorije u pravilnim vremenskim razmacima u kojima boravi pacijent. To su one preporuke koje bi našim sugrađanima mogle pomoći’, kazala je dr. Kokot-Živalj.

Od početka sezone na području Cetinske krajine registrirano je 218 oboljelih.

Facebook