svabo

U Sinju održana Glavna skupština Matice hrvatske

Autor/ica
Objavljeno: 18 lipnja, 2016
matica_skupstina1

U Alkarskim dvorima danas je održana Glavna skupština Matice hrvatske. Od 125 delegata iz svih krajeva Hrvatske i drugih zemalja gdje djeluju ogranci Matice hrvatske današnjoj skupštini nazočilo je njih 107.

Na početku sinjske svečanosti Lijepu našu otpjevao je operni pjevač Božo Župić, uz glasovirsku pratnju Marije Župić. Pored članova skupštine ovoj svečanosti nazočili su pročelnik za društvene djelatnosti Županije Splitsko-dalmatinske Tomislav Đonlić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, koji su u svojim kratkim obraćanjima zahvalili članovima Matice hrvatske za cijeli dosadašnji rad u promicanju hrvatske kulture te što su odlučili ovu skupštinu održati u Sinju.

Ovom prigodom istaknuti su neki od projekata koje je VAD u suradnji s ostalim ustanovama i institucijama realiziralo u godini velikog jubileja, a posebno su istaknuti Muzej Sinjske alke, film o alki i Leksikon alke, koji je nedavno dobio vrijedno priznanje za dizajn u Sarajevu.

Pozdravljajući goste i delegate, predsjednik sinjskog ogranka Matice hrvatske fra Mirko Marić podsjetio je okupljene na povijest Matice od njenog osnutka 1842. do današnjih dana. Fra Mirko Marić zahvalio je vodstvu Matice što je donijela odluku da se ova značajna svečanost održi u Sinju.

‘Mi smo prošle godine imali veliko slavlje, a ove godine je 300. obljetnica krunjenja Gospine slike. Matica hrvatska dala je obol našim slavljima odlučivši glavnu skupštinu održati u Sinju i ja im u ime svih na tome zahvaljujem’, kazao je fra Mirko Marić, uputivši zahvalu i svima ostalima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ove skupštine.

U svom izlaganju predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović govorio je o radu Matičine središnjice i ogranaka diljem zemlje i inozemstva u posljednje dvije godine. Akademik Damjanović kazao je kako je Matica hrvatska u cjelini u ovom izvještajnom razdoblju napravila mnogo na izdavačkom i drugom planu u promicanju hrvatske kulture i povijesti. O razlozima zbog kojih je ova skupština održana, akademik Damjanović je rekao.

‘Odabir Sinja za ovu skupštinu je više značajan. U prvom redu, prošle i ove godine Sinj je u velikim slavljima, a to je 300 godina Alke i 300 godina krunjena Gospine slike. Ono što posebno istaknuti je to da je sinjski ogranak Matice hrvatske jedan od najboljih u Hrvatskoj i svijetu. Njihov rad je prepoznatljiv, posebno na izdavačkom planu kao i u organizaciji brojnih kulturnih događanja’, kazao je akademik Stjepan Damjanović.

Predsjednik Matice hrvatske u svom izlaganju istaknuo je kako je iduća 2017. godina itekako važna jer će se prigodno obilježiti 175 godina od osnutka Matice hrvatske. Središnji dio proslave biti će 11. veljače, kazao je Stjepan Damjanović, koji je 24. predsjednik Matice po redu od njenog osnutka. Prvi predsjednik 1842. godine je bio Janko Drašković, prvak narodnog preporoda i osnivač Ilirske čitaonice.

Potpredsjednik Matice hrvatske Damir Barbarić govorio je o temi ‘Matica hrvatska u europskom obzoru’. Glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić u svom je izvješću najviše govorio o pravosudnim i ostalim aktivnostima za povratak zgrade Matici koja je nacionalizirana 1959. godine. Ovom prigodom Lukić je zahvalio na angažiranosti Vladi RH koja je smijenjena i ministru Hasanbegoviću na velikoj pomoći u rješavanju ovih i ostalih problema vezanih uz djelovanje Matice hrvatske.

Nakon što su podnesena izvješća o radu te izvješća Suda časti i Nadzornog odbora, razvila se konstruktivna rasprava, u kojoj je bilo riječi o slaboj zastupljenosti rada Matice i njenih članova u medijima, posebno onima javnog karaktera.

Mnogi sudionici u raspravi su govorili i o kurikularnoj reformi, ističući kako je ona više od strane pojedinaca medijski promovirana, a nije sačinjena detaljna analiza pripremljenih prijedloga za reformu školstva, posebno kada su u pitanju hrvatski jezik i povijest.

O radu ogranaka Matice izvan Hrvatske govorili su izaslanici iz Italije, Njemačke i BiH.

Predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović podijelio je 14 zlatnih i 8 srebrenih povelja ograncima Matice za izdavačku djelatnost u protekle dvije godine.

Nakon radnog dijela, nazočni delegati posjetili su sinjsko Svetište gdje ih je s poviješću Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske upoznao fra Mirko Marić.

Sutra, drugog dana boravka u Sinju, matičari će posjetiti i druge sinjske znamenitosti, između ostalih i Muzej Sinjske alke.

fotogalerija

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh