fruhwald

20. sjednica Gradskog vijeća Sinja – pitanja vijećnika

Autor/ica
Objavljeno: 31 siječnja, 2019

Na aktualnom satu 20. sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja vijećnici su postavili niz zanimljivih pitanja na koje su odgovarali predstavnici izvršne vlasti. Objavljujemo sva postavljena pitanja i odgovore.

Joško Kontić: Kamičak i studentske stipendije

Nezavisni vijećnik Joško Kontić pitao je dogradonačelnika Denisa Glavana što je s rekonstrukcijom kule sa satom na tvrđavi Kamičak? Kontić je istaknuo kako je Grad Sinj još u siječnju prošle godine izvođaču platio puni ugovoreni iznos od oko 900 tisuća kuna, da je sat na Kamičku već tada trebao biti u funkciji, a još uvijek nije.

Dogradonačelnik Denis Glavan naveo je da je djelomičan odgovor dao pisanim putem i kako Grad ima potpis nadzornog inženjera tvrtke da je sat u funkciji. No, danas je, bio na Kamičku i utvrdio nepravilnosti, te je slijedom toga dogovorio sastanak s nadzornim inženjerom tvrtke koja je zadužena za radove.

Kontić je zaključio kako je relativno zadovoljan odgovorom i kako pozdravlja to što su se stvari pokrenule s mrtve točke. Izrazio je nadu kako će Kamičak, čije kazaljke mjesecima stoje na 1,27 h proraditi i kako će naše zvono, koje je 30 godina starije od Big Bena, ponovno početi zvoniti 3 minute prije punog sata i na puni sat.

Joško Kontić podsjetio je dogradonačelnika Zlatka Ugrina kako je jučerašnja objava po kojoj studenti prijavljeni na natječaj za stipendije koji sutra završava, trebaju dostaviti dodatnu potvrdu s referade, izazvala dosta panike među studentima.

Zamolio je dogradonačelnika za očitovanje, a ovaj je ponovio da niti jedan student neće biti zakinut za stipendiju zbog eventualnog kašnjenja u dostavi tog dokumenta. Dogradonačelnik Ugrin dodatno je pojasnio kako studenti diplomskih studija kao godinu upisa trebaju navesti godinu upisa na taj diplomski studij.

Kontić je predložio da se studente koji nisu dostavili ove potvrde dodatno kontaktira mobitelom, telefonom ili e-mailom.

Nikola Vučković: Poništenje natječaja za radno mjesto i prijava na natječaj za program ruralnog razvoja

Vijećnik SDP-a Nikola Vučković pitao je gradonačelnicu zašto je pročelnica Jelena Kekez Poljak poništila natječaj za voditelja Odsjeka za komunalne poslove bez ikakvog obrazloženja?

Gradonačelnica Kristina Križanac odgovorila je  kako je pročelnica poništila natječaj zbog loših rezultata pismenog testa posebno u dijelu testa koji se odnosio na Opći porezni zakon.

Vučković je dodao kako je javna tajna da je rezultat od 57 posto ostvario kandidat koji nije bio po volji vladajućoj garnituri, te napomenuo kako je zanimljivo da je kandidatkinja s manjim postotkom točno riješenog testa bila na izbornoj listi dr. Jadrijevića. Konstatirao je kako je natječaj poništen upravo zbog toga, te istaknuo kako na ovaj način gradska vlast šalje poruku da oni koji nemaju političku pozadinu nemaju što tražiti na natječajima koje objavljuje Grad Sinj.

Nikola Vučković upitao je gradonačelnicu zbog čega se Grad Sinj nije prijavio na natječaj Ministarstva poljoprivrede iz mjere 7.4.1. za program ruralnog razvoja na temelju kojega je potpisano 113 ugovora za koje je izdvojeno 860 milijuna kuna namijenjenih isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića?

Gradonačelnica Kristina Križanac odgovorila je kako se Grad i nije mogao prijaviti na tu mjeru budući da su prihvatljivi prijavitelji mjesta do 5 tisuća stanovnika i da je Grad ovu namjenu ostvario sufinanciranjem temeljem ugovora potpisanog s Ministarstvom demografije.

Nikola Vučković konstatirao je kako to nije točno jer je Grad Trilj dobio ta sredstva. Zaključio je kako ovo neprijavljivanje na natječaj dokazuje kako sinjska vlast protežira privatni vrtić nauštrb gradskog vrtića.

Tihomir Radović: Projekt ‘Zaželi’

Vijećnik HDZ-a Tihomir Radović pitao je gradonačelnicu ispunjava li 14 žena odabranih za rad na projektu ‘Zaželi’, a koje nemaju više od 50 godina, neki drugi uvjet na koji je u natječaju stavljen naglasak u javnom pozivu?

Gradonačelnica Kristina Križanac istaknula je nekoliko uvjeta natječaja i naglasila kako jedan uvjet nije važniji od drugog i konstatirala kako su sve primljene kandidatkinje ispunile uvjete natječaja.

Radović je komentirao kako je gradonačelnica ukrala nadu ženama iznad 50 godina.

Stipe Perić: Ugibališta, stajališta i groblje u Turjacima

Vijećnika HDZ-a Stipu Perića zanimale su aktivnosti poduzete za izgradnju ugibališta i autobusnih stajališta na području Grada te koliko će ugibališta i stajališta do kraja godine biti izrealizirano?

Gradonačelnica Kristina Križanac odgovorila je kako su poduzete sve aktivnosti za realizaciju ovih stavki. Dodala je da će se u realizaciju pojedinih projekta krenuti nakon donošenja Plana javne nabave.

Stipe Perić rekao je kako je razočaran ovakvim odgovorom i da tek sad vidi kako se namjeravaju provoditi projekti. Naglasio je kako je to jedan od gorućih problema i ponovio nezadovoljstvo odgovorom.

Stipu Perića upitao je i kako će se utrošiti iznos sredstava za otkup zemljišta za proširenje groblja u Turjacima i što je poduzeto po toj stavci?

Gradonačelnica Kristina Križanac odgovorila je kako je čudi i žalosti činjenica kako ni nakon drugog mandata Perić ne razumije kako se nakon Proračuna realiziraju stavke.

Perić je gradonačelnici odgovorio kako su svi dobro upoznati kako ona provodi plan javne nabave.

Ivana Šabić: Ralice i Hipodrom

Nezavisnu vijećnicu Ivanu Šabić zanimalo je razmišlja li Grad o kupnji potrebnog vozila ili kamiona na koji se mogu montirati ralice, posipači soli i sipine koji bi u slučaju poledice mogli djelovati odmah i spriječiti kolaps i moguće nezgode od ozljeđivanja i prometnih nezgoda.

Dogradonačelnik Zlatko Ugrin odgovorio je kako je održan sastanak Grada s gradskim tvrtkama i kako je otvorena tema o kupnji takvog vozila i da će se osobno založiti za to rješenje. Dodao je i kako smatra da bi u sličnim prilikama trebalo angažirati i JVP i kupiti im ralice koje bi bile instalirane na njihova vozila.

Ivana Šabić kazala je kako smatra da taj novac treba osigurati u rebalansu, zaključivši da ako grad ima 250 tisuća kuna za automobil koji isključivo koristi gradonačelnica za vožnje na relacijama Sinj, Radošić, Split, Zagreb, onda mora imati i za sigurnost građana u ovakvim situacijama.

Ivana Šabić konstatirala je i kako je Grad Sinj izdvojio milijun kuna za izgradnju štala na Hipodromu te ju je zanimalo kada Grad misli provesti natječaj za projektnu dokumentaciju za izgradnju, te kome se može javiti za formiranje tima koji bi pratio razvoj aktivnosti na Hipodromu?

Pročelnica Jelena Kekez Poljak rekla je kako će se natječaj raspisati sukladno planu javne nabave, te da se svatko tko želi pomoći u realizaciji može javiti, a o samom timu odlučiti će gradonačelnica.

Ivana Šabić dodala je kako je i sama sudjelovala u jednom takvom projektu i kako su rezultati vidljivi. Kazala je pročelnici kako će joj se kada krenu aktivnosti javiti mailom.

Zvonko Maras: Tko je čistio snijeg i koliko mu je plaćeno?

Nezavisni vijećnik Zvonko Maras pitao je gradonačelnicu jesu li u čišćenju snijega osim građevinske operative i ljudstva trgovačkih društava Čistoća Cetinske krajine d.o.o. i Vodovod i odvodnja Cetinske krajine d.o.o bile angažirane i dodatne snage sa svojom mehanizacijom i ljudstvom, te ako jesu o kojim se firmama radi i koliko im je plaćeno za navedene poslove i objavljene radove?

Gradonačelnica Kristina Križanac kazala je kako će na pitanje vijećniku odgovoriti pisanim putem.

Zvonko Maras izrazio je zadovoljstvo odgovorom.

Miro Bulj: Dalmatinka i Osnovna glazbena škola ‘Jakova Gotovca’

Mostov vijećnik Miro Bulj postavio je pitanje o potraživanjima radnica Dalmatinke i načinu moguće isplate njihovih potraživanja s računa Grada Sinja. Naglasio je kako je ovo pitanje nekoliko puta postavljao i u Saboru, te da mu je predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio kako će taj problem riješiti s lokalnom samoupravom. Bulj je upitao gradonačelnicu je li se po ovom pitanju čula s premijerom ili nekim drugim iz Vlade RH?

Gradonačelnica Kristina Križanac kazala je kako će Bulju odgovor na pitanje dostaviti pisanim putem.

Nezadovoljan odgovorom Miro Bulj je burno reagirao, naglasio je da pravo na tih 10,5 milijuna kuna nemaju ni država ni Grad i kako taj novac treba isplatiti radnicama. Zaključio je kako Grad za radnice nije ni prstom maknuo, a da je država od njih odavno digla ruke.

Mira Bulja interesiralo je hoće li Glazbena škola ‘Jakova Gotovca’ biti na proračunom predviđenom mjestu ili negdje drugo? U nadopuni pitanja pozvao se na izjavu koju je gradonačelnica dala na jednom mediju.

Gradonačelnica Kristina Križanac ponovno se pozvala na pravo pisanog odgovora.

Miro Bulj odgovorio je kako je iskazana bahatost rezultat novog izbornog zakona. Naglasio je kako se takvo ponašanje gradonačelnice ne može zaustaviti i da mu je žao što Sinj ima ovakvu vlast.

Petar Župić: Neradna nedjelja i napadi na Most

Mostov vijećnik Petar Župić pitao je gradonačelnicu hoće li razmisliti o mogućnosti neradne nedjelje u Sinju kako bi obitelji bile više na okupu?

Gradonačelnica Kristina Križanac odgovorila je kako će po ovom pitanju razmotriti zakonske mogućnosti.

Župić je ukazao na veliki broj trgovačkih centara i mogućnost organiziranja dežurne trgovine. Kazao je kako se ništa strašno nije dogodilo na Božić kada trgovine nisu radile, a obitelji su bile na okupu.

Petar Župić podsjetio je na izjave gradonačelnice kojima je ona prilikom gostovanja na TV Jadranu grubo optužila MOST, navodeći kako njegovi vijećnici u Sinju kontinuirano ruši izvršnu vlast, provode opstrukciju i predlažu samo populističke mjere. Gradonačelnici je postavio pitanje je li ovakav napad na MOST u Sinju produkt njenog savezništva sa HDZ-om i zašto joj u Gradskom vijeću samo MOST smeta?

Gradonačelnica je rekla da već dugo vremena svi znaju da oni ne vole istinu, te da ovo nema nikakve veze s HDZ-om nego samo s njima te da jednom moraju čuti istinu.

Petar Župić kazao je gradonačelnici kako je potporu vijećnika Mosta izgubila neizvršavanjem njihovih prihvaćenih amandmana. Podsjetio je da ih nije nazivala populistima dok su podržavali njene proračune i rebalanse. Nabrojio je i niz projekata iza kojih stoji Most: JVP, besplatni udžbenici, studentske stipendije, biste Tihomilu Rađi i Marku Veselici, besplatan prijevoz studenata, potpore diplomantima, božićnice za nezaposlene, program poljoprivrede, niz infrastrukturnih pitanja, stočni pazar, besplatan vrtić za drugo dijete, GUP bez baznih stanica na spomenicima kulture, otvaranje pitanja štetne nabave za IEC…

Frano Boko: Podzetnički centar u GZK i uzimanje sredstava Kamičku d.o.o.

Mostov vijećnik Frano Boko pitao je gradonačelnicu u kojoj je fazi projektna dokumentacija za izgradnju poduzetničkog inkubatora u GZK?

Gradonačelnica Kristina Križanac uputila je Boku neka pogleda u Plan nabave i aktivnosti za ovu godinu.

Frano Boko konstatirao je kako je to bio amandman MOST-a, i da je to očito mrtvo slovo na papiru kao i većina projekata.

Franu Boku zanimalo je i zašto je gradonačelnica skinula 150 tisuća kuna poduzeću Kamičak d.o.o .

Gadonačelnica Kristina Križanac je odgovorila kako su našli novi model upravljanja sa Zajednicom sportskih udruga.

Frano Boko odgovorio je gradonačelnici kako stalno dobiva pritužbe građana na održavanje i upitao je kada će shvatiti da je gradonačelnica i da mora voditi brigu o gradu. Zaključio je kako je Sinj s njom kao gradonačelnicom osuđen na stagnaciju, propast i iseljavanje mladih.

Marko Križanac: Primopredaja Muzeja Cetinske krajine i zemljišne čestice na Trgu Gojka Šuška

HDZ-ov vijećnik Marko Križanac  zatražio je pisane odgovore na pitanje o Muzeju Cetinske krajine i navodno izvršene primopredaje tog objekta na upravljanje premda isti nije završen.

Marko Križanac zatražio je od izvršne vlasti i da ispita stanje zemljišnu česticu 335/24 k.o. Naveo je kako prema zemljišniku i Geoportalu ta čestica pripada Alkomu d.o.o. i vodi se kao gradilište. Naglasio je kako je problem što ta čestica zaokružuje dva reda zgrada na Trgu Gojka Šuška koje se nalaze preko puta Cetine d.o.o. i iza drugog reda zgrada zauzima dobar dio Trga na kojemu je parking za vozila.

Žarko Delić: Bočni zid groblja Sv. Nikole u Brnazima i parking mjesta kod Suda

Nezavisni vijećnik Žarko Delić – Maći pitao je što se može napraviti na bočnom zidu groblja Sv. Nikole u Brnazama koji je ispucan i kod kojeg postoji mogućnost urušavanja.

Gradonačelnica Kristina Križanac odgovorila je kako će komunalna služba već ovih dana izići na teren i vidjeti što se može napraviti.

Žarko Delić zamolio je gradonačelnicu sa ovo pitanje uvrsti u prioritete.

Žarko Delić osvrnuo se i na mogućnost izgradnje parkinga na parceli koja nije u gradskom vlasništvu.

Predstojnik  Igor Vidalina, pojasnio je kako je zemljište vlasništvo RH, a na nadležnom ministarstvu je odluka što će napraviti s tim zemljištem.

Žarko Delić kazao je kako samo zna da smo svi taoci čovjeka koji ne živi u Sinju, a maltretira cijeli grad i okolicu. Zaključio je kako se na tom mjestu između Pelimovca i Suda trebaju napraviti parkinzi.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh