BANNER FERATA

23. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade

Autor/ica
Objavljeno: 28 travnja, 2014

4. gbr1

Danas se obilježava 23. godišnjica osnutka 4. gardijske brigade.

Četvrta gardijska rođena je 28. travnja 1991. godine, na samom početku Domovinskog rata, na hrvatskom jugu, u Splitu. Na putu ka konačnom oslobođenju Domovine izrasla je u legendu.

Postrojba je to koja je kod neprijatelja izazivala strahopoštovanje, a kod hrvatskog puka divljenje i vjeru u nepobjedivost. Tamo gdje se pojavila, u početku slabo naoružana, dokazala je kako veliko hrvatsko srce i beskrajna ljubav prema Domovini nadoknađuje tehniku.

4. gardijska brigada bila je i ostala najslavnija postrojba u hrvatskoj povijesti. Tisuće mladića s ponosom je nosilo crvene beretke, a među njima su bili i brojni Sinjani i Cetinjeni, koji su činili poznatu 2. bojnu – popularno zvanu Cro angelsi.

Impozantan je ratni put brigade, neokaljan tijekom cijelog Domovinskog rata. Kruševo, Zelene Table – Male Bare, Zadar, Šibenik, Drniš, Vrlika, Dubrovnik, Ston, Maslenica, Ljeto, Oluja, Maestral, Južni Potez… slavni je, i zasigurno nepotpun niz.

4. gardijska brigada je u Domovinskom ratu položila 194 žrtve, 5 gardista se vode nestalim, a 1600 njezinih pripadnika je ranjeno ili na drugi način stradalo. Kroz nju je prošlo mnogo iznimnih boraca, dočasnika i časnika koji su danas u mirovini ili na drugim značajnim dužnostima u GSOSR i Ministarstvu obrane. Svi oni, s manjim ili većim zaslugama, učinili su da ime 4. gardijske brigade postane nezaobilazno u stvaranju novije hrvatske povijesti.

Program obilježavanja 23. obljetnice počeo je u četvrtak, a središnja proslava održava se danas. Tako je u 8 sati na splitskoj Rivi upriličeno otvaranje Sajma braniteljskih zadruga, a potom su položeni vijenci na spomen ploči 4.gbr. Poslijepodne od 16 sati i 30 minuta održat će se polaganje vijenaca u spomen kapelici Svetog križa u bivšoj vojarni ‘Dračevac’, a potom će uslijediti sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike 4. gbr, koju će predvoditi biskup Dubrovački msgr. Mate Uzinić. Proslava će završiti svečanom akademijom i domjenkom koji će se upriličiti u Domu hrvatske vojske u Lori s početkom u 19 sati.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh