HEP Hrvatska

30. godina utemeljenja Središta za obuku vojnika u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 2 srpnja, 2022
te foto

U Gradskoj vijećnici Grada Sinja jučer je održan sastanak Inicijativnog odbora u proširenom sastavu za organizaciju obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Središta za obuku i odgoj vojnika.

Podsjećamo, središte tada u nazivu COOV Sinj otpočeo je radom u vojarni Kula (sada 126. brigade HV-a) 01. kolovoza 1992. do 01. srpnja 2008.,kada je prestao sa radom.

U tom početnom djelovanju, Centar je uspješno obučavao prvi naraštaj vojnika. U početku rada, COOV-u Sinj je imao 150 zaposlenih osoba, od toga u sastavu 1. bojne u kojoj se izvodila obuka sa 496 vojnika, zaposleno je 84 časnika i dočasnika, a u zapovjedništvu Centra 65 časnika, dočasnika i namještenika, te službenika.

Poslije toga, Središte je mijenjalo naziv SOOV-a, NSHV Petar Berislavić Sinj. Kroz Središte je prošlo 60-ak naraštaja i oko 80 tisuća vojnika od kojih je veliki broj sudjelovao u Domovinskom ratu. U Središtu je godinama radilo više stotina djelatnika, uglavnom iz Sinja i Cetinskog kraja, te s područja Imotske krajine i Šibensko – kninske županije. Na početku sastanka, o do sada odrađenim aktivnostima, nazočne je upoznao brigadir u miru, Branimir Petričević koji je na početku rada središta bio zamjenik zapovjednika, a potom je od 1993. do 1997. bio zapovjednik postrojbe. Nakon određenih prijedloga o samom načinu i programu proslave, donesen je sljedeći zaključak. Oformljen je operativni tim za organizaciju proslave na čijem je čelu Branimir Petričević.

Proslava će se održati 1. kolovoza (ponedjeljak), a počet će okupljanjem pripadnika Središta, gostiju i uzvanika od 8 do 8,15 kod Spomenika poginulim braniteljima kod gradske uprave. Zatim će uslijediti polaganje vijenaca. Nakon toga, vijenac će biti položen kod biste dr. Franje Tuđmana, kao i kod biste ratnog ministra obrane, Gojka Šuška. Zatim će sudionici svečanosti sudjelovati u svetoj misi u Crkvi Gospe Sinjske od 9 sati. Nakon toga predviđeno je održavanje svečane akademije u Alkarskim dvorima na kojoj će biti čitana povjesnica postrojbe, prikazani će biti video zapisi i fotografije vezani za središte, uz prigodna obraćanja domaćina, gostiju i uzvanika. Također, bit će upriličen i kulturno-zabavni program i na kraju druženje sudionika proslave uz prigodnu okrijepu.

Na sastanku su dogovorene i logističke aktivnosti, kordinacija s jednicima lokalne uprave Cetinskog kraja oko suorganizacije proslave, kao i sa SDŽ te drugim ustanovama i pojedincima. U ovom sastanku, uz bivše djelatnike središta, kao gosti sudjelovali su gradonačelnik Sinja Miro Bulj, predsjednica Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja iz Domovinskog rata Sinja i Cetinskog kraja Dragica Hrgović, predsjednik sinjske HVIDR-e Dražen Pavlović te predsjednik Udruge veterana 126. brigade Boško Vladović.

Sinjski gradonačelnik Bulj u svom je obraćanju iskazao spremnost grada i njega osobno u pomoći obilježavanja ove velike obljetnice. Kako će na svečanosti biti prikazane brojne fotografije i drugi materijali, zamoljeni su svi djelatnici Središa koji posjeduju zanimljive fotografije ili video zapise da ih dostave u AB Foto radnju na Sinjskoj pijaci, iste će po završetku svečanosti biti vraćene osobama koje su ih ustupile za ovu svečanost. Donijet je i zaključak da je ovo izvješće s prvog sastanka Inicijativnog odbora ujedno obavijest i pozivnica svima koji su bili zaposlenici Središta da se pridruže proslavi 1. kolovoza. Također, putem Ferate, Hit radija i društvenih mreža nekoliko dana prije same svečanosti bit će upućen javni poziv djelatnicima Središta i ostalima s točnom satnicom i sadržajem programa obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja Središta za obuku mladih vojnika u Sinju.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh