mel

Uspješno održana edukativna radionica ‘Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja’

Autor/ica
Objavljeno: 1 studenoga, 2016

Izvor: TZ Sinj

U petak, 28. listopada, u prostorijama Galerije Sikirica, u organizaciji Turističke zajednica grada Sinja i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, uspješno su održane dvije edukativne radionice za djecu i odrasle na temu ‘Tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja’.

Zbog pojačanog interesa već drugu godinu zaredom umjesto jedne održavaju se dvije radionice. Naime, u suradnji s vrtićem ‘Bili Cvitak’ i gospođom Anom Glavinović organizirana je dodatna radionica za djecu predškolske dobi, a za sljedeću godinu su već iskazani interesi za mogućnost organiziranja i dodatnih radionica u suradnji s osnovnim školama.

loncarstvo_radionica_5

Među sudionicima radionice ove godine imali smo i nekoliko studenata, ali i diplomiranih etnologa koji su pratili rad i predavanje na temu Ručnog lončarskog kola iz Potravlja. Gospodin Ivan Knezović, koji je redovni voditelj ovih edukativnih radionica, ujedno je i među posljednjima koji se bave ovim tradicijskim zanatom.

loncarstvo_radionica_7

Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja, od 2013. godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra te ga je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske nominiralo za zaštitu UNESCO-a. Na obilježavanju Dana europske baštine u Hrvatskoj, a u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u vremenu od 20. do 24. rujna 2016. u Muzeju Mimara u Zagrebu održana je UNESCO-ova radionica ‘Implementing the UNESCO Convention for the safeguarding of the Intangible Cultural Heritage in Croatia’, te kao dobar primjer zaštite, očuvanja i promocije kulturne baštine, a prvenstveno nematerijalne baštine koja se usko veže uz zajednicu u cjelini, istaknuto je upravo naše Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja.

loncarstvo_radionica_2

Svi koji su iskazali želju i interes mogli su sudjelovali u izradi lončarije pod stručnim vodstvom gospodina Knezovića, dok su svi polaznici dobili prigodne suvenire.

Priču o procesu izrade kao i tradiciji ove nematerijalne kulturne baštine možete pogledati na ovom linku, autora Ante Gugića.

Ova radionica je sufinancirana od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

ferata@ferata.hr
0997370409