mel

Razgovor: Damir Milačić o Johnsonu, pojačanjima i drugom dijelu prvenstva

Autor/ica
Objavljeno: 12 siječnja, 2017
Damir-Milačić

Nakon što je kompletiran roster Alkara za proljetni dio prvenstva, razgovarali smo s trenerom Damirom Milačićem o predstojećim utakmicama, novim igračima i mogućnostima Alkara u drugom dijelu sezone…

Sinonim za Alkar u jesenskom dijelu sezone bio je Brandon Johnson koji se prometnuo u prvog igrača lige, koji je radio “čuda”, donosio prevagu i sinjskoj publici pokazao jednu sasvim novu dimenziju u igri od one na koju su naviknuli godinama, uz svo dužno poštovanje prema drugima. No, on je svoje odigrao i put prema opstanku u ligi Alkar će trebati tražiti oslonjen mahom na domaće snage uz tek dva igrača “sa strane”.

Prva utakmica u nizu bit će gostovanje u Zagrebu, kod Cedevite, što je zaostala utakmica iz jesenskog dijela prvenstva, nakon čega slijedi gostovanje kod Šibenika. Teški ispiti, pogotovo što u Zagrebu neće biti novopridošlih pojačanja.

“Nemamo što govoriti o tome tko je favorit u sudaru s Cedevitom, pogotovo što vjerujem da će domaćini biti u punom sastavu, kao i sve ABA-ligaške momčadi protiv nas. Nažalost mi ćemo biti desetkovani jer je ovo utakmica iz prvog dijela i nećemo moći računati na prinove u momčadi, imat ćemo maksimalno sedam-osam seniora. Bitno je da utakmica prođe bez ozljeda i da se pripremimo za drugi dio prvenstva i sve ono što nas čeka.”

Johnson je, kako smo kazali, prošlost, a tko je nova budućnost u vidu pojačanja, trener Milačić kaže:

“Dakle, riječ je o Ivanu Svalini, talentiranom domaćem dečku s kojim sam se brzo dogovorio, naravno što se tiče košarkaškog terena. S njim sam i prije imao korektan odnos, očekujem da neke stvari radi i bolje nego prije, ali nažalost odlazak u Ameriku i nije bio tako dobar, bilo je tu dosta frustracija, stoga očekujem da na treninzima bude maksimalan.”

“Što se tiče Marka Šarca, njega sam htio dovesti na početku sezone, ali splet okolnosti je bio taj da je završio u Zaboku. Na kraju je shvatio da je pogriješio u odabiru i ja sam jako sretan da je tu, jer dobro znam što može i treba nam njegova energija u reketu.”

“Ajmo kazati ovako. Velika je neimaština, takve su okolnosti i novca nema. Iskreno, imao sam još jednog Amerikanca, ali u ovom trenutku ne želim opterećivati Upravu i forsirati nešto što nije realno. Meni je najvažnije da mi dolaze energični igrači koji će doslovce krv ostaviti na parketu, kakav je i Vrkić. On nam može dati novu dimenziju, može pogoditi izvana, može se boriti s centrima i u toj rotaciji će nam puno značiti.”

Posvetio je Milačić i nekoliko redaka Johnsonu o kojem je imao samo riječi hvale:

“On je definitivno broj jedan cijele domaće lige. Ravan je Jacksonu i Amerikancu iz Cedevite, dok svi ostali zaostaju za njim. Iako je veliki individualac, on se prilagodio Alkaru, jako nam je pomogao, ali i mi smo njemu spasili budući dio karijere, tako da je ovo bilo na obostrano zadovoljstvo. Jako je pomogao našim bekovima, da shvate kako bek treba igrati, kako prodirati, voditi loptu i raditi sve ono što se od beka traži. Slika i prilika igrača za tu poziciju.”

Također, osvrnuo se i na Paška Vrliku, koji baš i nije “kliknuo” u Sinju, no dosta toga je kumovalo takvom raspletu situacije:

“Paško je već duže vremena izrazio želju za odlaskom, jednostavno mentalno nije bio spreman, jer je bio daleko od obitelji, od žene i djeteta. Sam mi je jednom rekao da teško može biti sto posto prisutan i da je najbolje da se raziđemo prijateljski.”

Iako je nezahvalno baviti se računicama na polovici sezone, izgledno je da bi tri pobjede trebale biti dovoljne za osiguravanje prvoligaškog statusa. Što očekuje od proljetnog dijela prvenstva, Milačić kaže:

“Meni je najvažnije da imam dovoljnu rotaciju, da nas ima dovoljno kako bi mogli amortizirati nečiju lošiju utakmicu. Imamo mladost i imamo dva vojnika, Mirka Modrića i Nikolu Gaurinu, koji su definitivno za primjer svim igračima, ne samo u Alkaru nego u cijeloj ligi.”

“Naravno, ja kad imam igrače koji izgaraju na terenu, onda se nikog ne bojim. Međutim, trebat će nam puno sreće, puno htijenja i puno pozitivne atmosfere. Pritom mislim i na naše navijače koje ja obožavam i koji definitivno pomažu izvući iz igrača veću kvalitetu nego je imaju. Trebamo biti kao jedan i sveti cilj nam je da ostanemo u prvoligaškom društvu, jer Alkaru je mjesto u ovom rangu.”

ferata@ferata.hr
0997370409