HEP Hrvatska

Alkara progutao mrak

Autor/ica
Objavljeno: 18 lipnja, 2019

Tragom našeg jučerašnjeg đira po gradu, obišli smo i Spomenik Alkaru koji je nedavno obnovljen. I zbilja, spomenik, iako na ‘odškrinutom’ podestu, stoji ponosno kao jedan od najvećih simbola naše povijesti, ali i sadašnjosti.

No, snaga i moć spomenika blijedi sa zadnjim zrakama sunca, jer navečer, kad se nad gradom spusti noć i nestane sunčevog svjetla, spomenik postaje nevidljiv. Ne vide ga ni domaći noćni šetači niti turisti kojima bi upravo ovaj simbol Sinja trebao biti mamac za ostanak u gradu alkara.
Razlog tome je jedan ‘obični’ reflektor koji je godinama osvjetljavao Spomenik Alkaru.

Kako doznajemo od vlasnika tvrtke Elektro Bekan, Josipa Bekana, koja održava rasvjetu, oni nisu bili informirani o činjenici da reflektor nije u funkciji te nam tvrdi kako će taj nedostatak ispraviti već tijekom dana.

‘Riječ je o top reflektoru koji je specifičan zbog žarulje koja nije uobičajena, nismo bili upoznati s činjenicom da ne radi, ali problema oko njene zamijene neće biti’, zaključio je Bekan.

Bilo bi u najmanju ruku tužno da zbog običnog reflektora jedan od najpoznatijih simbola Sinja u večernjim satima izgleda kao Cesarićeva – Voćka poslije kiše.

Fotografija: Mojimir Čačija

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh