tramax

Američka veleposlanica u posjeti Splitsko-dalmatinskoj županiji

Autor/ica
Objavljeno: 9 prosinca, 2015
veleposlanica2

Izvor: www.dalmacija.hr

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja jučer je u nastupni posjet primio veleposlanicu SAD-a Juliet Valls Noyes.

Župan je veleposlanicu podsjetio na duge, višegodišnje, stoljetne veze Hrvata s Amerikom. Neki podaci govore o više od dva milijuna hrvatskih iseljenika u Americi. Mnogi od njih su se proslavili kao uspješni brodograditelji, farmeri s ogromnim plantažama voća. Jedan od poznatijih je vinar Grgić. Svakako je jedna od poznatijih udruga Hrvata u Americi Hrvatska Bratska Zajednica koju je dugi niz godina vodio Bernard Luketić.

Uz ostale, župan je spomenuo i obitelj Mariani koji su najveći proizvođači oraha i badema, proizvođača poznate marke ručnih svjetiljki ‘Maglight’, gosp. Maglicu, mnoge uspješne športaše koji su karijeru razvijali u Americi kao NBA igrači Kukoč i Rađa, te tenisači Marin Čilić, Ivanišević itd.

Hrvati u Americi imaju i svoje senatore i kongresmene (Begich, Kuchinich,…) od kojih su neki čak u utrci za američkog predsjednika.

Uz Nikolu Teslu, župan i veleposlanica su zajednički dalje nabrajali imena Ivana Meštrovića, Branka LUSTIGA i mnogih slavnih hrvatskih umjetnika, športaša i znanstvenika.

Župan je naveo neke komparativne prednosti Splitsko-dalmatinske županije kao idealnog prostora za nove investicije u nautički turizam, obnovljive izvore, IT tehnologije, i sl. Naveo je da je županiju prošle godine posjetilo 66.000, a ove godine 80-ak tisuća američkih turista, koji uz prirodne ljepote, bogatu kulturnu baštinu i povijesne spomenike, uvijek ističu i sigurnost ovih prostora.

veleposlanica1

Simpatična veleposlanica Juliet Valls Noyes je zahvalila županu i predsjedniku županijske Skupštine, Petroslavu Sapunaru te preko njih svim građanima ove, kako je kazala, prelijepe županije na tako srdačnom dočeku borbene skupine američkih vojnika s broda H. Truman.

‘Sigurna sam da će se mnogi od njih vratiti u najskorije vrijeme s obiteljima kao turisti, kao što sam i sama planirala učiniti sa svojima najdražima. Nakon što objavim svoje fotografije na facebook profilu, sigurna sam da će i mnogi moji prijatelji poželjeti posjetiti ove prelijepe prostore’, rekla je veleposlanica Noyes.

veleposlanica3
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh