BANNER FERATA

Ante Čarić o Festivalu Klape Gospi Sinjskoj

Autor/ica
Objavljeno: 15 svibnja, 2019

Ferata često objavljuje tekstove naših sugrađana, bez obzira podržavamo li ili ne njihove stavove.
Tako i ovoga puta objavljujemo tekst našeg sugrađanina Ante Čarića o Festivalu Klape Gospi. Pretpostavljamo da će tekst izazvati reakcije, ali poštujući načelo otvorenosti prema našim čitateljima tekst objavljujemo u cijelosti.

Klape Gospi Sinjskoj

Vjernik sam i volim klape! Još od studentskih dana zavolio sam klape. Priznajem, možda ne toliko kao zborove, osobito crkvene. Prije 15 – ak godina imao sam čast raditi i učiti od pokojnog Ljuba Stipišića koji mi je napisao i uvod u zbirku naslovljenu: Četiri mise za male muške zborove ili klape. Bili su to moji skromni počeci malo dubljeg istraživanja i ljubavi prema klapama i skladanja za klape.

Godine 2003. diplomirao sam teologiju na KBF u u Split – u, a prije nekoliko godina napisao sam malu knjigu: Gospa Sinjska – prilog razumijevanju. Knjiga ima dva dijela i u prvom se bavi povijesno – hermeneutičkim istraživanjem na tobožnje čudo 1715. godine, a u drugom dijelu knjiga govori o teološkom vidu tog istog događaja.

Napominjem svoje bavljenje klapskim pjevanjem i poznavanje Gospe Sinjske jer se želim osvrnuti na festival Klape Gospi Sinjskoj jer je ovih dana objavljen popis izvođača i pjesama na ovogodišnjem festivalu. Ovaj hvale vrijedan projekt prvi je ovakvog tipa u Hrvatskoj. U Dalmaciji, u drugim dijelovima Hrvatske ali i Bosne i Hercegovine i Crne Gore postoje mnoge smotre klapa. Naravno najpoznatija smotra je ona u Omišu. Najvećim dijelom, ma gotovo sve pjesme koje se izvode na ovim smotrama svjetovnog su karaktera. Smotra ili festival u Sinju drugačijeg je karaktera. Ovdje se izvode pjesme posvećene Blaženoj Djevici Mariji.

Možda se nekome može činiti dobrim ova protuteža svjetovnom izričaju, ali, i dolazimo do onog bitnog, ovaj festival pjeva samo Gospi! Ovaj festival ne pjeva Kristu! Ovaj festival ne pjeva Bogu ili Duhu Svetom! Bože sačuvaj da pjeva nekome svecu, nekom događaju u povijesti spasenja ili da pjeva neko duhovno iskustvo! Možda pjeva neizravno preko Gospe ali to nije ono bitno. Koji festival to pjeva? Nijedan! Neka se nitko ne u vrijedi ali meni je ovo poraz kršćanstva. Svesti klapsku duhovnu glazbu na pjevanje Gospi to je osiromašenja kršćanstva. Tko je Gospa? Ne, ne šalim se. Tko je Blažena Djevica Marija, rekli bi teolozi, u redu spasenja? Žena, Majka, Bogorodica, Kristorodica… i doliči joj pjevati! Ali kako li onda tek doliči pjevati Bogu! Ili.. pjevati Kristu radi kojega je Gospa Bogorodica i naša Majka! Da nema Krista Gospa bi bila samo obična žena. Ili možda pjevati Duhu Svetome! Toliko je pjesama u povijesti ispjevano ovim trima božanskim osobama i njihovim ulogama u povijesti spasenja. Ipak u Sinju pjevamo samo Gospi. Klapska duhovna pjesma svela se na pjevanje Gospi.

Upravo zato što smatram kako kao kršćani zaslužujemo više, potrebno je promijeniti paradigma ovog festivala. Ovaj festival trebao bi postati klapskim festivalom kršćanske duhovne pjesme. Ovime bi se proširile teme za tekstopisce i skladatelje a i nebi se doveli u situaciju da netko tko je napisao fantastičan tekst primjerice Kristu ne može izvesti svoju pjesmu na jedinom, najvećem kršćanskom duhovnom klapskom festivalu jer je pjesma napisana Kristu. Meni je ovo kao vjerniku, kršćaninu i teologu nezamislivo i smiješno.

Ante Čarić

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh