ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Ante Zorica: Korona nije poremetila dragovoljno darivanje krvi

Autor/ica
Objavljeno: 13 siječnja, 2021
ante zorica

Godina koja je iza nas u svakom pogledu bila je teška, prvenstveno zbog koronavirusa i razornih potresa. U organizacijskom i svakom drugom obliku bila je zahtjevna i za Gradsko društvo Crvenog križa Sinj.

Unatoč svemu, ovo vrijedno Društvo uspjelo je organizirati brojne humanitarne akcije i aktivnosti, uključujući i akcije dragovoljnog darivanja krvi. Uskoro, točnije 16. siječnja, akcijom u Sinju  počinje ovogodišnje dragovoljno darivanje krvi. Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sinj Ante Zorica kazao nam je da je godina koja je iza nas unatoč svemu ipak bila uspješna, što se tiče same organizacije akcija dragovoljnog darivanja krvi i prikupljenim dozama.

‘Zbog pandemije koronavirusa uistinu je bilo teško i složeno organizirati akcije dragovoljnog darivanja krvi. Često smo zbog svih epidemioloških mjera morali akcije organizirati izvan naših prostora. Ponajviše smo koristili školske prostore. Što se tiče akcija, njih je u prošloj 2020. godini bilo 28, na kojima je prikupljena 1.691 doza. U odnosu na 2019. godinu, kada se ova aktivnost odvijala u normalnim uvjetima, prikupljeno je 102 doze manje’, istaknuo je Zorica.

darivanje krvi sinj

Na prošlogodišnjim akcijama bilo je dosta novih davatelja krvi.

‘U 2020. godini 113 osoba je po prvi puta dalo krv. Zbog manjih zdravstvenih problema 178 osoba nije moglo dati krv, iako su se odazvali akcijama. Veseli činjenica kako se sve više mladih i žena odlučuje na dragovoljno darivanje krvi. U prošloj godini u svim akcijama krv je dalo 90 žena’, istaknuo je Zorica.

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj pokriva prostor gradova Sinja i Trilja te općina Otok, Hrvace i Dicmo, a na tom području djeluju klubovi dragovoljnih davatelja krvi te udruge civilnog društva koje su suorganizatori akcija darivanja krvi i koji uvelike doprinose ostvarenju odličnih rezultata. Pored akcija koje su održane u ovim općinama i gradovima, 143 dragovoljna darivatelji krvi su krv dali i na Odjelu transfuzije KBC-a Split.

Ravnatelj sinjskog Crvenog križa Ante Zorica ovom prigodom uputio je zahvalu osnovnim i srednjim školama koje su ustupile svoje prostorije za organiziranje akcija darivanja krvi u vremenu kada zbog korone nije bilo nastave. Zahvalio se i svim klubovima darivatelja krvi na području Sinja, Trilja, Otoka, Hrvaca i Dicma koji su dali veliki doprinos u provedbi svih ovih aktivnosti, posebno njihovim čelnicima koji svojim zalaganjem pridonose uspješnosti akcija darivanja krvi, kao i navedenim jedinicama lokalne samouprave koje podupiru rad Društva i SDŽ. Zorica je također zahvalio na potpori u organizaciji ovih i svih drugih aktivnosti pripadnicima Hrvatske vojske u Sinju, braniteljskim i civilnim udrugama, navijačkim skupinama, vjerskim zajednicama, tvrtkama i svim ljudima dobre volje, a posebnu zahvalu je uputio svim volonterima Crvenog križa.

volonterke

‘Zbog situacije vezane uz pandemiju koronavirusa nije bilo svečane Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Sinj, kojom se obilježava Dan dobrovoljnog darivanja krvi. Ponosni smo što smo još jednog člana dobili u Klubu 100, a to je Ivo Delonga. Ovom prigodom ukupno je nagrađen 141 član za jubilarna davanja krvi, od 10 pa do spomenutog broja 100’, kazao je Zorica, dodajući kako je pored ovih akcija Gradsko društvo Crvenog križa Sinj sa svim svojim volonterima dalo značajan doprinos u aktivnostima oko suzbijanja COVID-a 19, kao i u nacionalnoj akciji Hrvatskog Crvenog križa ‘Čuvajmo ih’, u sklopu koje su dijelili maske i dezinficijense starijima i osobama slabijeg imovinskog stanja na području cetinskog kraja.

Uspješno je provedena akcija oko aktivnosti socijalne samoposluge i slične akcije. Vrijedni djelatnici i volonteri sinjskog Crvenog križ od prvog dana uključeni su u razne oblike prikupljanja i pružanja pomoći stanovništvu Banovine koje je pogođeno razornim potresom. Pored prikupljanja pomoći u prostorijama Društva i u jedinicama lokalne samouprave u kojima djeluje, volonteri Crvenog križa Sinj stalno borave na Banovini pomažući potrebitima.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh