banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Baka Ana Bilandžić i njenih 100 godina

Autor/ica
Objavljeno: 14 listopada, 2019
baba

Rijetkima se dogodi da u životu dožive stotinu godina. Jedna od njih je baka Ana Bilandžić iz Brnaza, rođena 13. listopada 1919. Ana je majka Ante rođenog 1943. i kćeri Ive rođene 1941., udane Bešlić u Potravlje. Baka Ana  ima 7 unučadi, 21 praunuka i 8 šukununučadi.Velika fešta uz stotinu gostiju, među kojima su bili njeni najbliži, upriličena je ispred obiteljske kuće u Brnazama. Bilandžići su u Brnaze došli iz Maljkova 1986. godine. Težak je život bio  slavljenici Ani i njenoj obitelji. Živjelo se, plakalo i smijalo, a  sve je to dio života koji traje uz Božju pomoć već sto godina, kazuje nam baka Ana.
Baka Ana je iz Vučkovića, također iz Maljkova, a udala se za svoga Juru u susjedni zaseok Bilandžići.
Uz pomoć djece, unuka i svoje neviste slavljenica još bistrog uma i počesto šaljivih riječi prepričala nam je kratko svoj život:

‘Moj ćaća Grgo i mater Maša imali su nas četvero dice, ja san jedino žensko i imala san tri brata. Nisan navršila  ni tri godine, a ostala sam bez roditelja. Brigu  o nama vodio je stric Jozo. Zatim san se udala za mog Juru i dobili smo dvoje dice, evo ih tu pokraj mene,  moje ruže’, pripovìda umornim glasom baka Ana.

baba

I dok kćer pusti suzu, obiteljsku materinu priču nastavi sin Ante:

‘Ostali smo bez ćaće 1945 godine. Ja san ima dvi, a sestra četiri godine. Rat je učinio svoje. On je bio satnik u vojsci NDH, a nakon rata svratio je do naših u Ferinčance , a zatim se na kraju rata vratio u Maljkovo. Međutim, nije prošlo malo vrimena, a pokupili su ga partizanski borci i odveli. Ni dan danas ne znamo di je smaknut niti znamo gdje možemo zapaliti sviću i pomoliti se’, kazuje Ante, dodajući kako je pokušao nakon 1990. doći do nekih saznanja gdje se nalaze posmrtni ostaci njegova oca, ali njegovi pokušaji bili su uzaludni.

Unatoč teškom životu, podno Svilaje, uspjela je baka Ana odgojiti djecu, paziti na svekra i svekrvu, a zbog muža s djecom u Sinju je provela i desetak dana u zatvoru. Veliku je žrtvu podnijela, a uz gubitak muža, izgubila je i dva brata u rat, a jedan je odselio u Feričance u Slavoniju. Sada s veseljem i svojom mnogobrojnom obitelji i prijateljima slavi stoljeće života.

 

baba

Iako je jedinac sin Ante napravio kuću u Brnazama, zahvaljujući 30 godišnjem radu u Njemačkoj uvijek i u svakoj prigodi ističe kako su oni  iz Maljkova. Za ovu svečanu prigodu, baka Ana dobila je veliki dar ravno iz Vatikana, papinski blagoslov od Svetog oca Frane za stoti rođendan.
Taj poklon slavljenici predao je  župski vikar za Brnaze fra Antonio Mravak uz nazočnost fra Pavla Vučkovića rodom iz Maljkova. Svojim duhovitim odgovorima baka Ana nasmijala je sve goste:

‘ ‘ko je Papi Frani kaza da ja iman sto godina, hvala mu, je brate lipa ova slika’, kazala je   baka Ana na oduševljenje i pljesak svih nazočnih na ovom slavlju.

naslovna

Fra Antonio Mravak slavljenici je predao i poklon sinjskih franjevaca, pravo misno vino. Uz fratre, obitelj i novinare baki Ani feštu su došle uveličati i njene zdravstvene skrbnice dr. Mirjana Kudrić Kunac i med.sestra Jelena Vukasović.
Još je toga pričala baka Ana o svom životu, o pitanjima i teškoćama, ali je sada sritna kaže kad vidi ovoliko čeljadi. Imala je Ana i prigodnu besidu dok je stajala pored slavljeničke torte:

‘ Hvala vam svima što ste došli kod mene, neka vas dragi Bog prati i naša Gospa.  Svima neka je sritno’, poručila baka Ana okupljenom društvu

Na odlasku s ove fešte, koordinator i svojevrsni voditelj protokola za ovu prigodu unuk Jure i sin Ante, potpisniku ovih redaka i snimatelju Petru Malbaši ispričali su jednu zgodu s svojom bakom:

‘Jutros kada smo se ustali, nju smo izveli malo vanka da vidi šator. Tada nas je upitala ‘oće li biti mista za sve ljude kad dođu. Kada smo joj kazali da mista ima za sve, ona nam reče da će  kad ode gori kazat kako je lipo bilo. Mi smo se na to nasmijali, jer ona je takva, vesela i razgovorljiva’, kazali su  sin i unuk slavljenice.

Otišli smo od bake Ane zaželjevši  joj još života i zdravlja s nadom kako ćemo se u ovakvom i većem društvu okupiti i dogodine na slavlju njenog 101 rođendana.

baba
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh