Blanik L-13 ponovno leti iznad sinjskog neba

Autor/ica
Objavljeno: 28 studenoga, 2019
jedrilica

Dvosjedna jedrilica Blanik L-13 u vlasništvu Aerokluba Sinj, nakon skoro 10 godina ponovno leti nebom iznad našeg kraja!

Radi se o jedrilici čija je primarna namjena školovanje novih pilota jedrilice, metalne konstrukcije, koja je proizvedena u Češkoj. Radovi remonta i revizije obavljeni su u tvornici Blanik Aircraft u Pragu.

Godine 2010. godine takva jedrilica u vlasništvu Red Bull, srušila se pri akrobatskom letu, pa je nadležna europska agencija Uredbom prizemljila sve jedrilice toga tipa te naložila da im se trebaju ugraditi ojačanja da bi mogle ponovno u zrak. Aeroklub Sinj, kroz Plan rada za 2019. donio je odluku o poduzimanju radnji da svoju ‘Kraljicu neba’ dovede u letno stanje, što je napokon i uspio.

jedrilica

Sa stručnim osobama i klupskom Upravom u kratkom vremenu stvoreni su svi uvjeti za ostvarenje tog programa, pa tako i onaj najvažniji – zatvorena je financijska konstrukcija od 140.000 kuna.

‘Realizacijom ovog važnog klupskog programa osigurali smo sve pretpostavke za permanentnim jedriličarskim letenjem naših članova i to za duži period, jer uz ovu jedrilicu imamo još jednu dvosjednu i šleperski avion, sve u punom vlasništvu Aerokluba. Financije smo osigurali prvenstveno iz naših izvora, uspješnim gospodarenjem i vođenjem kluba, ali i od naših donatora kojima zahvaljujem u ime članstva i u svoje osobno’, kazao je predsjednik Aerokluba Sinj Zvonko Kovačević.

Kovačević ističe da ni jedna sastavnica Kluba nije imala otežano djelovanje zbog realizacije ovog programa.

‘Padobranci su nastupali na svim natjecanjima i uzeli naslov državnih prvaka, kupljena su dva kompleta novih padobrana te tri padobranska automata, realizirana je osnovna obuka jedriličara, a bila je aktivna i modelarska sekcija, kupovano je avio gorivo, organizirana su dva državna prvenstva i tri kup natjecanja, ulagali smo u aerodrom kroz održavanje, ali i stvaranje novih sadržaja, sve klupske obveze su podmirivane i nemamo duga prema nikome po bilo čemu. Sada se nameće po istom modelu osigurati pretpostavke za nabavu kvalitetne jednosjedne jedrilice, prvenstveno zbog nastupa na jedriličarskim natjecanjima’, dodao je Kovačević.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh