HEP kultura Alkar

Božo Kokan: Bilo je časno s dr.Tuđmanom surađivati na izradi hrvatskog vojnog znakovlja

Autor/ica
Objavljeno: 19 listopada, 2019
bozo kokan

U emisiji ‘100 ljudi 100 ćudi Hit radija danas je gostovao poznati i priznati hrvatski arhitekt Božo Kokan iz Dicma, bojnik u miru HV-a, jedinstvena pojava u svjetskim okvirima.

Naime, kao dizajner sam je osmislio više od 600 vojnih oznaka, od samih početaka Domovinskog rata pa sve do usklađivanja s NATO standardima.

U misiji je Kokan govorio o svom odrastanju i školovanju u rodnom Dicmu, pa potom gimnazijskim školovanjima u Splitu i Zagrebu, sve do studija za programiranje i dizajniranje. Najviše vremena u polusatnoj emisiji bilo je posvećeno njegovom radu u dizajniranju hrvatskog vojnog znakovlja i poziva predsjednika Franje Tuđmana da s ratišta na Kordunu dođe u njegov ured izrađivati, usklađivati znakovlja hrvatskih postrojbi, OSRH, GSOSRH, predsjedničkih znakovlja i ostale.

‘Neki od članova državnog povjerenstva za izradu vojnog znakovlja su me poznavali i vidjeli su moje radove. O tome su izvjestili dr. Tuđmana koji me je pozvao u svoj ured. Tom prilikom je rekao kako me ima tko zamjeniti na ratištu, a da sam prijeko potreban za jednu važnu državnu zadaću, a to je izrada riješenja za hrvatska vojna znakovlja’, opisao nam je Kokan svoj prvi od brojnih susreta i sastanaka s prvim hrvatskim predsjednikom.

Kokan kaže da je bilo časno surađivati s Vrhovnikom po svim pitanjima koje su se ticale vojnog znakovlja i drugih hrvatskih simbola.

Posebno ponosan je na svoju knjigu Znakovi pobjednika, u kojo je satkana svojevrsna povijest hrvatskog naroda i pobjedničke vojske u Domovinskom ratu.

‘Dati nešto za Domovinu, to je nešto posebno. Ja sam bio u prigodi na ovaj stvaralački način raditi za Lijepu našu. Međutim, za sve ovo najzaslužniji su oni neznani heroji, mnogi koji su svojim životima dali nama slobodu. Oni su uvijek u mome srcu kad bilo što radim, crtam, skiciram na temu Hrvatske i njenog Domovinskog rata’, kazao je Kokan.

Iako je prošao puno toga u vojnoj i stvaralačkoj karijeri, ipak njemu je najdraže povratak u rodno Dicmo, u svoje Sičane. Kaže kako se osjeća nekako posebno u svom kamenom okruženju, kod svojih vinograda, pčela, rodnog ognjišta, gdje i dalje stvara i doprinosi svome Dicmu.

‘Čast mi je ukazana od općinskog čelništva da oblikujem znak naše Općine Dicmo, koje dolazi od imenice Decima, što na rimskom znači deset milja od Salone. Istražujemo i čistimo rimske ceste na našem području, a pripremam i jednu monografiju koja će govoriti o povijesti Dicma. Uskoro, početkom godine, u svojoj kući pripremam otvorenje jednog muzeja Domovinskog rata, a materijala i dokumentacije imam dovoljno’, otkrio je svoje planove Božo Kokan.

Pored navedenih znakovlja, Kokan je osmislio i izradio prijedloge za vojine medalje, ukupno 25 primjeraka, koje su odobrili vrhovna zapovjednica predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i ostali vojni dužnosnici. I one će biti promovirane za 25 obljetnicu Oluje. Isto tako Kokan naglašava kako uskoro iz tiska izlazi i njegova monografija ‘Znakovi hrvatskog nacionalnog identiteta’, koju će serijom prigodnih poštanskih marki popratiti i Hrvatska pošta.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh