ALKARIC

Branko Roglić: Miko Tripalo je bio uzor mladim proljećarima

Autor/ica
Objavljeno: 9 lipnja, 2021
branko roglic

U organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo iz Zagreba organizira simpozij ‘Tripalovi dani u Sinju’.

Podsjetimo, ‘Tripalovi dani u Sinju’ pokrenuti su 2015. godine, kao znanstveno-stručna i kulturna manifestacija kojom se na prigodan način obilježava povezanost Mike Tripala i njegovog rodnog grada Sinja.

Manifestacija se održava svake godine u lipnju, na temu aktualnu u tom trenutku. Gostujući u programu Hit radija poduzetnik Branko Roglić, predsjednik NO Centra Miko Tripalo, Tripalov prijatelj te vlasnik vile ‘Tripalo’ u Sinju. O ovom simpoziju je kazao:

‘Ove godine će biti šesti po redu Tripalovi dani, bili bi sedmi, ali prošle godine zbog pandemije nismo ih organizirali. Ovo je simpozij koji tretira društvene teme koje su vezane za Hrvatsko proljeće, najprije za to vrijeme, ali općenito i za razvoj Hrvatskog društva. Svake godine na simpoziju imamo zanimljive goste i sudionike a ove godine nam dolaze bivši predsjednici Mesić i Josipović kao i aktualni predsjednik RH Zoran Milanović. Imat ćemo, vjerujem, zanimljive teme koje ćemo podijeliti međusobno, ali isto tako zainteresirane građane upoznati sa svojim ciljevima – istaknuo je Roglić.

Na Tripalovim danima središnja tema bit će pola stoljeća od Hrvatskog proljeća:

‘ Bio sam pobornik te politike 1971 godine, mi proljećari koji smo tada prvi put osjetili ljubav prema Domovini i osjetili smo demokratsku notu koja do tada u boljševičkom sustavu bivše Jugoslavije nije postojala.Taj sustav nas je gušio, a isto tako Hrvatska nije imala ravnopravan tretman u bivšoj državi. Osjetili smo da možemo nešto napraviti korisno za Hrvatsku. Međutim, nije to dugo trajalo. Tito je sazvao CK izbacio Miku, Savku i ostale iz partije kao i nas mlađe koji smo bili na toj demokratskoj liniji’, rekao je Roglić.

Roglić ističe posebnu ulogu Mike Tripala.

‘ On je nama mladim proljećarima bio uzor. Bio je čovjek koji nam je otvorio ljubav prema Domovini gdje smo shvatili kako moramo djelovati u najvažnijem segmentu a to je ljubav prema Hrvatskoj’, kazao je Roglić, ističući kako će prvog dana simpozija u četvrtak 10.lipnja u 18 sati uz prigodno druženje sudionici simpozija položiti lovorov vijenac na bistu Mike Tripala koja se nalazi ispred vile Tripalo.

Na simpoziju će se , među ostalim, predstaviti knjiga ‘Autobiografija’ Branka Roglića.

‘Napisao sam autobiografiju jer sam smatrao da poduzeće koje je najveće u Europi u svojoj branši mora imati svoju povijest. Napisao sam gdje je obuhvaćen razvoj Orbica sve ove godine od 1987 kada je osnovan u Švicarskoj do prošle godine kad je knjiga zaključena. Cijeli taj period uz ostale teme je u knjizi prikazan’, zaključio je Branko Roglić

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh