tramax

Bulj: Nećete od Sinja napraviti kantu za smeće

Autor/ica
Objavljeno: 12 listopada, 2019

Saborski zastupnik i sinjski gradski vijećnik Miro Bulj uputio je priopćenje za javnost u kojem se osvrće na Rješenje Državnog insprektorata RH kojim se naređuje Čistoći Cetinske krajine da započne s preuzimanjem miješanog komunalnog otpada s područja Grada Vrgorca. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani,

u nastavku vam dostavljam priopćenje vezano uz okolnost što će, prema Rješenju Sektora inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Čistoća Cetinske krajine d.o.o. od 14. listopada 2019. započeti s preuzimanjem miješanog komunalnog otpada prikupljenog s područja Grada Vrgorca. Dakle, vrgorački otpad putovat će u 100 km udaljeno odlagalište Mojanka u Sinju.

Takva odluka je štetna i lišena svake logike, gradovi su odabrani nasumce, kako drukčije tumačiti da se otpad s područja Vrgorca kamionima prevozi sto kilometara i odlaže na odlagalište Mojanka u Sinju. To nije gospodarenje otpadom, tako se ne zaštićuje okoliš, dapače, time se dodatno ugrožava okoliš i zdravlje građana Sinja, pogotovo najugroženijih naselja Brnaza i Turjaka.

Očito svi nadležni u Ministarstvu zaštite okoliša, Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Gradu Sinju, ne razumiju princip održivog gospodarenja otpadom. Umjesto izgradnje sortirnica i kompostišta koje bi čak otvorile i nova radna mjesta oni rješenje vide u ugovaranju po okoliš štetnih, neučinkovitih i ekonomski promašenih „putničkih aranžmana za otpad“. Nažalost, otkad je ovaj ministar preuzeo resor zaštite okoliša i energetike nije izgrađena niti jedna sortirnica ni kompostište.

Ponukan, među ostalim, Plenkovićevim posjetom Sinju u pratnji ministara, koji za Sinj i Cetinski kraj nisu osigurali davno obećane razvojne projekte već vrgorački otpad, pozivam moje Sinjane da se usprotive tome da Sinj postane kanta za smeće i da im svima snažno poručimo: Od Sinja kantu za smeće napraviti NE_ĆE_TE!

Kao vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sinja zajedno s još desetoricom vijećnika, potpisao sam zahtjev za izvanrednom sjednicom Gradskog vijeća Grada Sinja, tu ćemo raspraviti pravne mogućnosti za zaustavljanje dovoza otpada s područja Vrgorca i potencijalno drugih gradova, jer nam je cilj zaštita okoliša i zdravlja ljudi. Očekujem punu podršku nadležnih u Gradu Sinju. Dodatno, kao saborski zastupnik svim sredstvima ću se boriti protiv ovakvog rješenja te pozivam Ministara ZAŠTITE okoliša i energetike i Državni inspektorat da odustanu od štetnih rješenja.’

S poštovanjem,

Most Nezavisnih lista/Miro Bulj

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh