lady

Bulj: Uskoro ćemo dobiti upute kako zbrinuti zanemarene životinje

Autor/ica
Objavljeno: 13 siječnja, 2022
miro bulj

Kao što smo jučer izvijestili, gradonačelnik Sinja Miro Bulj i dr. sc. Danica Ramljak jučer su u Ministarstvu poljoprivrede održali sastanak s ministricom Marijom Vučković i njenim suradnicima na temu hitnog zbrinjavanja zanemarenih domaćih životinja na području Grada Sinja.

Utvrđeno je kako će se u svrhu zaštite javnog zdravlja i dobrobiti zanemarenih životinja u što kraćem roku primijeniti mjere privremenog zbrinjavanja životinja do odluke suda koji može odlučiti o trajnom oduzimanju životinja.

Gostujući danas u programu Hit radija, gradonačelnik Miro Bulj kazao kako će se konačno provoditi zakoni Republike Hrvatske.

‘Nema više pilatovskog pranja ruku jer ovo što je bilo posljednjih 20-ak godina je sramotno, poglavito od strane nadležnih. Ne branim ja ovdje ni Grad Sinj posljednjih 20-ak godina, međutim inspekcije i inspektorati, koji su morali raditi svoj posao, očito nisu napravili. Slali su se nalazi da su životinje u dobrom gojnom stanju i dobroj kondiciji, što nije bila istina, a o tome može posvjedočiti cijeli Sinj. Očekujem da će se uskoro izaći u javnost s rješenjem. To je na sebe preuzela ministrica Vučković, ali imat će svoj dio obaveza i lokalna samouprava, vidjet ćemo ovih dana kada dođu upute. Kada izuzmete te životinje dolazite do pitanja tko će to financirati, tko će i na koji način skrbiti o životinjama, a to će sve biti definirano uputama koje će ministrica i njeni suradnici proslijediti.’

Bulj je kazao kako je na sastanku bilo riječi i o sufinanciranju izgradnje skloništa za životinje u okviru Programa ruralnog razvoja.

‘Zakon propisuje obavezu na području regionalne samouprave imati jedno sklonište za minimalno do 50 životinja, a mi to nemamo. Otvorila se mogućnost da se kroz mjeru 7.4. natječe za sredstva iz EU fondova koja će se uložiti za sklonište životinja, čime se iniciralo da se u cijeloj državi riješi ovaj problem. Otkako sam preuzeo vlast, Grad Sinj je učinio sve, ali dolazimo do prepreke gdje s tim životinjama. Bitno je da imamo sredstva koja će biti previđena za izgradnju skloništa, gdje bi sve lokalne samouprave na području županije morale sufinancirati. Na taj način, kada Grad izda rješenje, nadležne institucije moraju reagirati’, kazao je Bulj.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh