lady

Dalmatinski med dobio je nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti

Autor/ica
Objavljeno: 20 listopada, 2021
med

U godini koja polako ide svom kraju i nije bila naklonjena pčelarima, onima iz Dalmacije bila je medna iz jednog razloga. Naime, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o zaštiti naziva ‘Dalmatinski med’ zaštićenom oznakom izvornosti.

S predsjednikom Udruge pčelara Dalmacije Ivanom Mravkom razgovarali smo o ovoj pčelarskoj godini, priznanju dalmatinskom medu, problemima s kojima se pčelari suočavaju, bolestima pčela, o tome kako se sve to odražava na cijenu meda te najavi tradicionalnog sajma meda ‘Dalmatina 2021’.

Ivan Mravak uvodno je kazao o važnosti oznake izvornosti:

‘Konačno smo dobili nacionalnu zaštićenu oznaku izvornosti za naš Dalmatinski med. Riječ je o medu od kadulje, drače, vriska, vrijesa i mandarine, cvjetnom i bjelogoričnom medu, te medunu od maklena koji se proizvode na području naše četiri dalmatinske županije. Postupak zaštite trajao je pet godina, no isplatilo se. Sa zaštićenom oznakom izvornosti medu raste tržišna vrijednost i pčelari će ga moći lakše prodati, a kupci će znati što kupuju’.

Mravak je najavio nastavak zaštite dalmatinskog meda i na europskoj razini:

‘Nakon što smo dobili ovu markicu nacionalne izvornosti, slijedi nam postupak zaštite i na europskoj razini. Odabrali smo verificiranu tvrtku koja će pripremiti sve potrebno i dostaviti u Bruxelles i iduće godine svi naši pčelari na temelju određenog pravilnika mogu pristupiti zaštiti svoga meda koji će imati europsku zaštićenu oznaku za izvornost. Naime, potražnja za tradicionalnim proizvodima visoke kakvoće ne jenjava, kako na domaćem tako i na europskom tržištu’.

MRAVAK foto

Ivan Mravak: ‘Uvjereni smo kako će Dalmatinski med uskoro osvojiti europsko i svjetsko tržište’.

Kada je u pitanju ova godina za pčelare, Mravak je istaknuo kako je godina za mnoge hrvatske pčelare, pa tako i za one u Cetinskoj krajini, bila u problemima ali ipak nešto povoljnija nego pčelarima u kontinentalnom dijelu Hrvatske:

‘Međutim, probleme u proizvodnji meda većini hrvatskih pčelara stvarale su pojedine bolesti, a jedna je od njih američka gnjiloća pčelinjeg legla, koja spada u red najopasnijih pčelinjih bolesti na svijetu. Ova bolest tijekom prošle godine zahvatila je dosta pčelinjaka u Hrvatskoj i imala je jednu pojavu u našem kraju na području Panja’.

Mravak je dodao da se, kada se uoči ova bolest, pristupa stručnom uništenju zaražene košnice, kako ne bi došlo do daljnjeg širenja bolesti.

pro img med kadulja skupna

Kada su u pitanju pčelari cetinskog kraja, Mravak je podsjetio kako na našem području ima oko 300 pčelara koji ukupno imaju oko 15 tisuća košnica, iz kojih se dobiva izuzetan kvalitetan med. Kada je riječ o mjerama potpore za pčelare u njihovom očuvanju pčelarstva na cetinskom području, Mravak je kazao:

‘Puno nam znače potpore. Upravo je u tijeku prijava za mjeru 6.3.1 na nacionalnom programu, a isto i ona preko EU fondova 1.2, a to provodi i priprema naš LAG Cetinska krajina. Ovim putem pozivam sve zainteresirane, a posebno mlade da se jave stručnim službama u LAG-u kako bi pripremili svoj projekt i tako ostvarili potporu koja iznosi 15 tisuća eura’.

Mravak je na kraju najavio i nadolazeći Međunarodni sajam meda i pčelarskih proizvoda ‘Dalmatina’:

‘Zbog poznatog problema s koronavirusom nije bilo prošle godine ovog sajma. Sada smo odlučili, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, održati sajam u hotelu Zagreb na splitskom Duilovu 13. i 14. studenog. Uz izložbu proizvoda od meda, bit će tu i pčelarska oprema, razne radionice, edukacije’.

Javnost će uskoro biti upoznata s cijelim programom sajma, kazao je na kraju gostovanja u programu Hit radija predsjednik Udruge pčelara Dalmacije Ivan Mravak.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh