lady

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Autor/ica
Objavljeno: 15 siječnja, 2022
medunarodno priznanje

Na današnji dan prije 30 godina – 15. siječnja 1992. godine, u jeku Domovinskog rata, Republiku Hrvatsku je priznalo dvanaest država tadašnje Europske zajednice, a Njemačka je taj dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom te je njezina odluka o priznanju stupila na snagu.

Međutim, važno je naglasiti kako je prvo priznanje za Hrvatsku, od međunarodno priznate države, došlo od Islanda koji je to učinio 19. prosinca 1991. U procesu priznanja ključnu ulogu odigrale su Njemačka, koja je odluku od priznanju donijela isti dan kada i Island, te Sveta Stolica koja je to učinila 13. siječnja 1992.

Tog za Hrvatsku povijesnog dana, u večernjim satima naciji se u emotivnom govoru putem malih ekrana obratio predsjednik dr. Franjo Tuđman, poručivši:

‘Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.’

Do kraja siječnja 1992. godine Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja, a nakon primanja u Ujedinjene narode u svibnju 1992. godine, Republiku Hrvatsku su priznale i velike svjetske sile Rusija, Sjedinjene Američke Države, Japan i Kina. Nakon Domovinskog rata i veličanstvene Oluje do 31. prosinca 1995. godine Hrvatsku su priznale 124 države.

Dan međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske – 15. siječnja u Hrvatskoj se obilježava kao spomendan.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh