lady

Danas se navršava 70. godišnjica proboja logoraša iz Jasenovca

Autor/ica
Objavljeno: 22 travnja, 2015
bakotic1

Danas se obilježava 70. godišnjica proboja logoraša iz Jasenovca. Taj proboj predvodio je rođeni Sinjanin Ante Bakotić Bako, koji nije dočekao slobodu izvan logorske žice.

O predvodniku proboja logoraša iz Jasenovca govorio nam je kustos Memorijalnog centra u Jasenovcu Đorđe Mihovilović.

‘Ante Bakotić rođen je u Sinju, 14. lipnja 1921. godine kao četvrto dijete šesteročlane obitelji. Osnovnu školu završio je u rodnome Sinju, gdje je upisao i gimnaziju, koju je, iz nepoznatih razloga prekinuo te je počeo s izučavanjem stolarskog zanata. Zbog loših uvjeta rada i maltretiranja majstora, napustio je naukovanje i prijavio se na natječaj vojno-tehničke škole u Kruševu, u Srbiji, koju je završio’, kazao je Mihovilović, dodajući kako Bakotić nakon završetka školovanja odlazi u Sarajevo i zapošljava se u vojnoj industriji, a član KPJ postaje 1939. godine.

Početkom rata Bakotić se vraća u rodni grad, gdje boravi određeno vrijeme. Ali, druga ratna godina bila je kobna za Bakotića, ističe kustos jasenovačkog Memorijalnog centra.

‘U proljeće 1942. godine s grupom Bakotić uhvaćen je u dolini Neretve i deportiran u Sabirni logor Jasenovac, gdje je ostao do tog kobnog 22. travnja 1944. godine i bio je zatočenik s dugim zatočeničkim stažom. Već duže vrijeme skupina logoraša tada je pripremala proboj iz logora. Međutim, rad te organizacije je otkriven 21. rujna 1944. godine, likvidirani su gotovo svi njeni članovi. Od tada se preostali komunisti u logoru nastoje ponovno organizirati. Ante Bakotić pojavljuje se kao čelni čovjek logorske Partijske organizacije koja nastavlja djelovati te obnavlja rad koji kulminira u proljeće 1945. godine’, istaknuo je Mihovilović.

Sam proboj zatočenici su izvršili su proboj samooslobađanjem 22. travnja 1945. godine, pred sam završetak Drugog svjetskog rata.

‘Dan prije proboja, 21. travnja 1945. preko Save je odvedeno preko 700 žena zatočenica, gdje su pobijene. Prema određenim saznanjima i dostupnim podacima, brojno stanje zatočenih muškaraca u noći s 21. na 22. travnja iznosilo je 1.073 zatočenika. Te su noći odlučili kako će ujutro 22. travnja krenuti u juriš. Prilikom dogovora o početku proboja najistaknutiju ulogu igrao je upravo Ante Bakotić, tajnik logorske Partijske organizacije Logora 3 Ciglana u Jasenovcu, koji je povikom ‘Naprijed drugovi’ označio početak juriša’, kazao je Mihovilović.

Ante Bakotić nije preživio proboj logoraša iz Jasenovca. Poginuo je u blizini istočne kapije logora, a prema podacima na slobodu su uspjela izaći 54 logoraša.

Prije šest godina tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić otkrio je spomen ploču na pročelju rodne kuće Ante Bakotića, koja se nalazi na Pijaci, na križanju Trga kralja Tomislava i Ulice Put Petrovca. Imenom Ante Bakotića nazvano je priznanje koje je Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac 12. svibnja 2013. godine, na 68. godišnjicu proboja, dodijelila živućim sudionicima proboja, a postumno i svim ostalim zatočenicima koncentracijskog logora Jasenovac koji su preživjeli proboj.

U Jasenovcu će se 26. travnja 2015. godine održati komemorativni skup u povodu obilježavanja 70. obljetnice ustanka i proboja logoraša 22. travnja 1945. godine, na kojemu će UABA-CK sudjelovati s delegacijom koja će položiti vijenac u sklopu službenog programa komemoracije.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh