Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Daria Domazet i Sanja Budić Leto dobitnice nagrade Josip Brunšmid za doprinos na području arheologije

Autor/ica
Objavljeno: 14 studenoga, 2023
muzej

Viša kustosica Daria Domazet (MCK) i kustosica Sanja Budić Leto (MTK) dobitnice su godišnje nagrade Hrvatskog arheološkog društva Josip Brunšmid za doprinos na području arheologije za 2022. godinu kao autorice izložbe Arheološko blago Cetine.

Arheološko blago Cetine tematska je izložba nastala u međumuzejskoj suradnji Muzeja Cetinske krajine – Sinj i Muzeja triljskog kraja i dio je projekta Delmati u kojem je uključeno osam muzeja iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iako fundusi muzeja u Trilju, Sinju i Splitu čuvaju brojne nalaze koji proizlaze iz korita rijeke Cetine, u ovoj su izložbi prikazani odabrani nalazi s kraja brončanog i iz željeznog doba koji nabolje predstavljaju život onodobnih stanovnika Cetinske krajine – Delmata.

Nagrađena je izložba podijeljena na tematske cjeline koje obuhvaćaju različite sfere života prapovijesnih zajednica u Cetinskoj krajini. Uvodni dio izložbe Delmate stavlja u povijesni prostor današnje Dalmacije te Bosne i Hercegovine, pri čemu je važno istaknuti kako je Sinjsko polje, uz druga krška polja (Livanjsko, Duvanjsko i Glamočko), bilo njihovo matično područje. Sami je cilj izložbe bila prezentacija bogate povijesti stanovnika Cetinske krajine, prvenstveno preko prapovijesnih nalaza pronađenih u koritu rijeke Cetine koji se čuvaju u fundusima muzeja u Trilju, Sinju i Splitu te je svojevrsni uvod u prezentaciju projekta Delmati.

Ova nagrada potvrđuje izniman uspjeh izložbe te afirmira novi, modernizirani pristup prezentaciji; naime, autorice su građu i kontekstualne materijale, izuzev fizičkoga nalaza, prikazale i putem suvremenih vizualnih pomagala i fotorealističnih vizualizacija koje su izradile tvrtke Simpert iz Slavonskoga Broda te Fotobrk iz Sinja.

Nakon Muzeja triljskog kraja izložba je u 2023. godini gostovala u Muzeju ninskih starina gdje je imala iznimnu posjećenost. Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Splitsko-dalmatinske županije.

ferata@ferata.hr
0997370409