banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Denis Gugić slavodobitnik 299. Alke

Autor/ica
Objavljeno: 3 kolovoza, 2014

denis gugić

Nadmetanje za 299. sinjsku Alku, svojevrsnu generalnu probu pred 300. obljetnicu slavne obrane Sinja od Osmanlija, pripalo je alkaru Denisu Gugiću koji je s ukupno osam punata slavio ispred Jure Domazeta Loše sa sedam te Ive Zorice koji je na kraju brojio njih šest.

Sinjanin sa zagrebačkom adresom tako je nakon 2002. godine i 12 godina posta, ukupno gađajući dva puta u sridu te jednom u dva, ponio hrvatsku trobojnicu ulicama grada Sinja u znamen pobjede na 299. Alki, što znači da će upravo njemu pripasti čast da otvori jubilarnu 300. Alku, koja će po mnogočemu biti posebna puku Sinja i Cetinske krajine.

Nakon prve trke, koja baš i nije obilovala velikim brojem punata (18), tek je Petar Tomašević imao na kontu tri punta, dok su njih četvorica imala po dva (Mario Šušnjara, Denis Gugić, Hrvoje Filipović-Grčić, Josip Čačija). Sedmorica alkara pogodila su u jedan, a petorica su ostala na nuli nakon uvodne trećine nadmetanja.

Nešto više umijeća alkari su pokazali u drugoj trki (24 punta), od čega su bila dva pogotka u sridu i to u režiji Denisa Gugića, koji je tako s pet punata izbio u vodstvo i debitanta Jure Domazeta-Loše čiji je skor nakon druge trke bio četiri, baš kao što je imao i Petar Tomašević. Za četvoricu alkara, pak, bio je to i kraj natjecanja s obzirom na to da više nisu imali šanse doći do ukupnog slavlja.

Treću trku tradicionalno su otvorili alkari s najmanjim brojem punata, pa je napetost rasla prema kraju kada su na red došli i oni najbolji, odnosno pretendenti za slavodobitnika 299. Sinjske Alke.

Prvi je atmosferu zagrijao Ivo Zorica koji je sridom došao na skor od šest punata, no nešto kasnije stazom je protrčao Jure Domazet koji je drugom sridom prikupio sedam punata, a odmah iza njega Denis Gugić stavlja “točku na i” i novom sridom sebi priskrbljuje drugu alku u svojoj karijeri.

Denis Gugić rođen je 1971. godine, alkar je od 1991. godine kada je bio u pratnji barjaka, kopljanih od 1993., vrhunski je jahač i višestruki državni prvak u preponskom jahanju, a ujedno je i direktor sporta na zagrebačkom Hipodromu te instruktor jahanja. U svojoj kolekciji sada ima dvije alke, a prvi put slavodobitnički plamenac ulicama grada Sinja ponio je 2002. godine. Dio zaslužene slave ponio je i njegov momak, Saša Miletić iz Sinja, djelatnik u Općinskom sudu u Sinju.

Slavodobitnika Alke VAD je nagradio slavodobitničkim plamencem hrvatske trobojnice, zlatnom plaketom alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, dok mu je pokrovitelj Alke, predsjednik Ivo Josipović, darovao zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju. Njegovog momka za trajno sjećanje na pobjedu VAD je darovao zlatnom plaketom alke, a od Predsjednika u ruke je dobio srebrni prsten s hrvatskim grbom i jatagan.

Dodajmo kako su svečanosti u Sinju, pred više od 10 tisuća posjetitelja, nazočili predsjednik Republike Hrvatske, ujedno i pokrovitelj alkarskih svečanosti, Ivo Josipović, zatim predsjednik Sabora Josip Leko, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan te potpredsjednici, saborski zastupnici, ministri, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, Kolinda Grabar-Kitarović, kao i velik broj stranih veleposlanika koji su na službi u Lijepoj našoj.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh