‘Didovina’ o projektu ‘Staze Gospi Sinjskoj’

Autor/ica
Objavljeno: 14 travnja, 2015

didovina_staza7

Sutra, s početkom u 13 sati u programu Hit radija na rasporedu je još jedno izdanje emisije Didovina. Ovoga puta ‘Didovina’ donosi priče o projektu ‘Staza Gospi Sinjskoj’.

Projekt ‘Staza Gospi Sinjskoj’ financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), u okviru Programa prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Riječ je o zajedničkom prekograničnom projektu Grada Sinja i općine Prozor Rama, te partnera Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Split i Grada Solina, te općina Livno i Tomislavgrad, kojim će se financirati uređenje ‘Staze Gospi Sinjskoj’ koja se generacijama koristila kao hodočasnički put.

Staza duga 150 kilometara polazit će s Ramskog jezera i franjevačkog samostana na Šćitu, prema Tomislavgradu, uz Buško jezero i dalje preko Kazaginca do graničnog prijelaza Prisika, te preko Sinjskog polja do Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Dalje staza vodi preko Dicma, Dugopolja uglavnom stare Rere do Solinskog svetišta na Gospinu Otoku. Njome su obuhvaćeni svi važni povijesni, arheološki, kulturni i vjerski lokaliteti.

Ova staza predstavljena je prošlog tjedna u Alkarskim dvorima u Sinju, a u samoj ‘Didovini’ o stazi i zanimljivostima govorit će čelnici općina i gradova kroz koje staza prolazi, kao i idejni začetnik ovog projekta, naš poznati alpinist i putopisac Stipe Božić te sinjski gvardijan fra Petar Klapež.

Svoje prijedloge o tome koje mjesto Cetinskog kraja bi trebali posjetiti naši reporteri i obraditi u temi Didovina možete slati na e-mail: hitradio@hitradio.hr.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh