BANNER FERATA

Dobra ponuda grožđa na ‘sinjskom vinogradu’

Autor/ica
Objavljeno: 20 rujna, 2019
DSC

Već po običaju, kako odmiču rujanski dani, sve je više onih koji pohode sinjski Hipodrom. Nisu u pitanju galopske trke, koje će biti sutra i u nedjelju, nego pazarne aktivnosti, posebno kada je u pitanju kupoprodaja grožđa.

Kakvo god bilo vrijeme, običaji se ne mijenjaju, a to se posebno odnosi na pravljenje vina za osobne potrebe, što je duboko ukorijenjeno u tradiciju ljudi s područja Cetinske krajine. Mnogi nemaju svoje vinograde pa svake godine u rujnu i početkom listopada kreću u kupnju grožđa. A svi koji su željeli kupiti grožđe i pripremiti dobru kapljicu, imali su mogućnost obaviti te poslove na dvadesetak prodajnih mjesta unutar sinjskog Hipodroma.

DSC

Prodavači grožđa pristigli su uglavnom s vrgoračkog područja. Iako je ‘pogađanje’ oko cijene svojevrsni ritual svakog pazara, pa i ovog sinjskog, cijene grožđa su uglavnom fiksne. Što se tiče crnog grožđa, prevladava plavka i vranac koji se prodaju u prosjeku po 4 kune. Oni koji žele kvalitetniju sortu, a samim time i bolju kapljicu rujna vina, izdvajaju oko 5 kuna za merlot. Što se tiče bijelih sorti, Sinjanima se nudi maraština i viktorija prosječne cijene od 4 kuna po kilogramu. Slador nije loš. Na nekoliko mjesta kupci su ga sami mjerili, kako bi se uvjerili u kvalitetu i pokazalo se da je od 17 gradi pa naviše.

DSC

Uz kašete grožđa, na sinjskom sajmu ugurale su se i poneke napunjene mandarinama, a izvan prostora Hipodroma počela je prodaja kupusa.

Sajam u Sinju trajat će još otprilike mjesec dana, a nakon toga na mnogim mjestima, posebno u zimskom vremenu, sve se aktivnosti sele u obiteljske konobe, jer valja više puta provjeriti kakva je kvaliteta rujnog ili bilog vina.

Petak je zanimljiv i na Peškariji, koja je i ovoga puta obilovala solidnom ponudom voća i povrća.

DSC

Moglo se po pristupačnim cijenama naći kupusa, luka, salate, krumpira, blitve, smokava, kupina…

DSC

Bura koja je zahvatila Dalmaciju ova dva dana učinila je svoje. Naime, vrijedni ribari nisu mogli sa svojim plovilima krenuti u potragu za ribom, pa tako je izostala ponuda srdela i drugih vrsta morskih delicija. Ipak, bilo je nekoliko kašeta orade, cipala i papaline.

DSC

Burna arija unatoč sunčanoj potpori učinila je svoje i na sinjskoj Pijaci, jer malo je bilo onih koji su u jutarnjim satima na otvorenom ispijali kavu i druga pića, ćakulajući o raznoraznim temama.

DSC
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh