fruhwald
otvorena vrata

Donesena Odluka o promjeni naziva i dopuni djelatnosti OGŠ ‘Jakova Gotovca’

Autor/ica
Objavljeno: 4 prosinca, 2019
koncert glazbena sinj

Županijska skupština Splitsko- dalmatinske županije jučer je donijela Odluku o promjeni naziva i dopuni djelatnosti Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca iz Sinja.

Tom Odlukom dopunjuje se djelatnost škole tako da se dodaje i ‘djelatnost srednjoškolsko glazbeno obrazovanje, pripremno glazbeno obrazovanje’. Podsjetimo, već ranije je Splitsko – dalmatinska županija donijela Odluku kojom bi se u mrežu srednjih škola uvrstila i OGŠ ‘Jakova Gotovca’ u Sinju.

Kako nam je rekla ravnateljica OGŠ ‘Jakova Gotovca’ Dobrila Veršić ovo je još jedan korak naprijed kojim bi jedna od najstariji glazbenih škola u Splitsko– dalmatinskoj županiji napokon dobila status srednje škole koji joj i pripada. Naime, Osnovna glazbena škola Jakova Gotovca u Sinju djeluje od 1958. godine. Škola s dva područna odjeljenja u Otoku i Trilju ukupno ima 30 odjeljenja s 240 učenika, a pohađaju je učenici s cijelog područja Cetinske krajine. U četiri srednje škole u kojima se provode se gimnazijski i strukovni programi nije zastupljeno srednjoškolsko umjetničko obrazovanje.
Odluka Županijske skupštine temelji se i na potrebi većeg broja talentiranih učenika koji su izrazili potrebu za nastavkom školovanja u Sinju. Podsjetimo kako mnoga talentirana djeca iz cetinskog kraja nisu nastavila srednjoškolsko obrazovanje jer nisu mogli uskladiti sve obveze iz opće i glazbene škole. Nakon ove Odluke sigurno će sve biti lakše jer će se u Sinju moći educirati djeca od osnovne škole do akademije.

Kako doznajemo od Tomislava Đonlića, pročelnika upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije ovom Odlukom Županija je napravila sve preduvjete kako bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo pozitivno rješenje. Đonlić nam nije mogao točno reći kada će Ministarstvo donijeti odluku, ali se nada kako će to biti u što skorije vrijeme.

Ako rješenje Ministarstva bude pozitivno nužno će se aktualizirati i pitanje nedostatka adekvatnog prostora za odvijanje nastave jer je OGŠ ‘Jakova Gotovca’ već 30 godina podstanar. Za rad s djecom škola koristi prostore Franjevačke klasične gimnazije, a odnedavno i prostorije Galerije Galiotović. O potrebi novih prostorija ili pak izmještanja škole na novu adresu pročelnik Đonlić nije želio govoriti dok ne dobiju rješenje Ministarstva, ali nije negirao da razmišljaju o tome.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh