TOMMY mel

Druga nagrada dramskom tekstu o Karakondžuli

Autor/ica
Objavljeno: 11 travnja, 2024

Foto: Miroslav Lelas i Jelena Popić

Početkom tjedna svečano je otvoren sedamnaesti po redu Festival hrvatske drame za djecu‚ ‘Mali Marulić‘ u Gradskom kazalištu lutaka Split.

Svečano otvaranje započelo je u večernjim satima festivalskom himnom ‘Priča nam je kuća’ u izvedbi djece polaznika početnog solfeggia Glazbene škole Josip Hatze. U nastavku programa, dodijeljene su nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko i kazalište za djecu.

Žiri u sastavu Bruna Bebić, red.prof.art., glumica, redateljica i predsjednica žirija, Jasmina Parić, novinarka i kazališna kritičarka te Jasen Boko, dramaturg, književnik i novinar, između pristigla 24 dramska teksta izdvojili su i odlučili nagraditi tri.

Predsjednica stručnog žirija uručila je nagrade dobitnicama, a među nagrađenima druga nagrada pripala je sinjskoj autorici Melani Glavinić za dramski tekst ‘Karakondžula‘.

‘Velika mi je čast i odgovornost prema najmlađima primiti nagradu Malog Marulića, pogotovo jer je ovo na neki način nastavak putovanja knjige ‚Skupljači priča‘. Zahvalna sam i sretna jer je žiri prepoznao važnost očuvanja elemenata iz lokalne baštine, a koja su isprepletena s modernim i dječjim, kao i sa sveprisutnom temom o prihvaćanju, različitostima i strahovima s kojima se djeca suočavaju. Veselim se Karakondžulu vidjeti na pozornici, ali i kako će dječja publika reagirati na neobične likove Perućaca, žutooku Karakondžulu, Vilu frizerku i brojne zgode i nezgode iz Perućkog jezera’, – rekla je Melani Glavinić, autorica nagrađenog dramskog teksta.

Dramski tekst ‘Karakondžula‘ adaptacija je jedne od priča iz knjige za djecu‚ Skupljači priča‘ koju je autorica predstavila krajem godine u Sinju, a riječ je o zbirci priča za djecu koje su inspirirane elementima prirodne i kulturne baštine Cetinskog kraja, krajolikom i ljudima.

 

ferata@ferata.hr
0997370409