lady

Dušan Đula: Uvjeren sam da će Općina Otok biti jedan lijep gradić

Autor/ica
Objavljeno: 12 siječnja, 2022
dusan đula

Načelnik Općine Otok Dušan Đula danas je gostovao u programu Hit radija. Kazao je kako ova općina ima sve atribute jednog malog grada te da će u tom smjeru ići i dalje.

‘Ovo sve što radimo i gradimo ide zapravo u prilog tome. Ja sam zadovoljan i prema onome što imamo i što namjeravamo napraviti, a i prema onome što zaslužujemo, uvjeren sam da će Općina Otok biti jedan lijep gradić’, kazao je načelnik Đula.

Kao jedan od najvažnijih projekata koji su u tijeku na području ove općine Đula je istaknuo Aglomeraciju Otok, na kojoj su već počeli građevinski radovi. Prema njegovom mišljenju, riječ je o najvećem projektu od osnutka Općine Otok, vrijednom oko 100 milijuna kuna, koji bi trebao biti gotov početkom 2023. godine.

Đula je kazao kako Općina Otok, unatoč tome što nije prošla na natječaju nadležnog Ministarstva, nastavlja s projektom proširenja zgrade dječjeg vrtića. Projekt je pred dobijanjem građevinske dozvole, nakon čega se očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova koji će biti financirati općinskim sredstvima. U realizaciji ovoga projekta Đula se nada i pomoćima iz drugih izvora. Najavio je i mogućnost produženja ugovora sa Županijom splitsko-dalmatinskom o korištenju prostora škole u Rudi za rad jedne vrtićke skupine, kako bi i iduće pedagoške godine vrtić radio u ovom otočkom naselju.

‘Općina Otok ima izmeđi 10 i 15 djece jasličke dobi, koju su roditelji uspjeli upisati u jaslice na području drugih jedinica lokalne samouprave i Općina im taj trošak refundira’, istaknuo je Đula.

Gostujući u programu Hit radija, Đula se osvrnuo i na prozivke otočkog HDZ-a zbog kupnje hale za boćare.

‘Mi smo proveli javnu nabavu i dvoranu smo platili 549 tisuća kuna. Riječ je o hali površine 800 metara kvadratnih, koja će nakon što se obave pripremni građevinski radovi biti montirana i dodatno uređena. Svi bismo mi htjeli da je puno bogatija i ljepša, ali to sada ne možemo, jer nam je prioritet vrtić, ali i drugi projekti. Mi imamo i građevinsku dozvolu za gradnju školske dvorane, koja je izdana 21. srpnja 2017. i sreća je da smo je uspjeli produžiti, zahvaljujući pomoći Županije. Projekt izgradnje te dvorane je 22 milijuna kuna. Hala za boćare se trenutno nalazi na mojoj privatnoj parceli i Općina Otok zbog toga nema nikakvog troška’, kazao je Đula.

Đula je govorio i o nezadovoljstvu načinom biranja direktora komunalnih tvrtki ‘Vodovod’ i ‘Čistoća’, koje su u suvlasništvu gradova Sinja i Trilja te općina Otok, Hrvace i Dicmo.

‘Dogovor oko imenovanja direktora u tim firmama je trgovačko-interesni. Svjestan sam činjenice da Grad Sinj i Grad Trilj mogu dogovoriti sve bez nas ostalih. Tako su dogovorili i prije 4 godine, a ja to nisam mogao prihvatiti ni prije ni sada. Tražio sam samo da se raspišu javni natječaji u jednoj i drugoj firmi, no to nisu htjeli. Prihvatljiv mi je izbor direktora ‘Vodovoda’, jer čovjek ima reference, makar to nije nikakav znak uspješnosti. No, mi plaćamo velike kazne zbog neodvajanja otopada, a i dalje držimo istu direktioricu ‘Čistoće’. Mi beremo plodove njenog nerada ili neznanja. Mogli smo kupiti nekoliko vozila za prikupljanje otpada, a ne plaćati kazne. Molili smo je da ide u smjeru da se odvaja otpad, no tek nedavno su se nabavila vozila. Mi sada imamo kante za odvajanje otpada, ali možemo se samo slikati pored njih, jer ako ih Čistoća i pokupi, pokupit će smeće u isti koš, u isti bunker, na isto smetlište. Šta smo napravili? Ništa! Daj Bože da moja Općina stekne uvjete da što prije izađe iz takvih firmi koje nam rade štetu. Namjera nam je osnovati komunalnu tvrtku, koja bi se bavila čistoćom, ali i ostalim komunalnim poslovima’, kazao je načelnik Otoka Dušan Đula.

Na kraju gostovanja Đula se dotaknuo i priznanja kojeg je Općina Otok dobila od Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Split. ‘Riječ je o priznanju ‘Zlatna stina’ koja se dodjeljuje jedinicama lokalne samouprave za osobiti doprinos razvoju gospodarstva Splitsko-dalmatinske županije.

‘S jedne strane me pozivaju, a s druge strane dobijamo od HGK nagradu kao najbolja općina u kategoriji velikih općina. Nas je honorirala HGK, na koju ja nemam apsolutni nikakav utjecaj. To je očito uistinu zasluženo’, zaključio je Đula.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh