Festival novog zvuka u Galeriji Sikirica

Autor/ica
Objavljeno: 24 siječnja, 2023
festival novog zvuka

Festival suvremene klasične glazbe zamišljan kao mjesto podrške i promocije mladih skladatelja i skadateljica, s daljnjim ciljem popularizacije nove glazbe i približavanja klasične glazbe široj publici – Festival novog zvuka, bit će održan u Galeriji Sikirica u petak i subotu, 27. i 28. siječnja od 20 sati.

Glavni sadržaj festivala raspoređen je u dva koncerta na kojima će nastupiti ansambl za suvremenu glazbu studenata Muzičke akademije u Zagrebu-ASMANGU, pod
vodstvom profesora Berislava Šipuša i ansambl S/Umas sastavljen od bivših studenata Umjetničke akademije u Splitu, pod vodstvom saksofonista i kompozitora Gordana Tudora. Uz njih, na Festivalu će nastupiti i niz solista.

Program koncerata je sastavljen od kompozicija mladih skladatelja i skladateljica, do 35 godina. Skladatelji i skladateljice na festival su svoje kompozicije mogli prijaviti na
natječaju koji je trajao od 20. lipnja do 1. listopada 2022. godine.

U popratnom programu Festival nudi radionicu improvizacije za djecu (u suradnji s Glazbenom školom Jakov Gotovac u Sinju), pod vodstvom klarinetistice Ivane Bandalo i radionicu izrade elektroničkih instrumenata za srednjoškolce (u suradnji sa srednjom tehničkom i industrijskom školom Ruđera Boškovića) pod vodstvom multimedijalnog umjetnika Tina Dožića.

Uz to, u prostorima Galerije Sikirica, za vrijeme trajanja festivala bit će postavljena ‘Mini izložba zvuka’ – izložba zvučnih instalacija, u suradnji sa Zagrebačkim Zavodom za eksperimentalni zvuk.

Popratnim programom udruga Upsus nastoji zainteresirati mještane te integrirati Festival u javni život Sinja, kako ne bi ostao usmjeren samo maloj šačici profesionalnih glazbenika. Festival je na taj način vrijedan sveukupnoj glazbenoj sceni Hrvatske zbog promicanja mladih glazbenika, ali bi imao i utjecaj na oživljavanje kulturnog života Sinja tijekom zimskih mjeseci.

festival novog zvuka

ferata@ferata.hr
0997370409