banner stozer cz sinj

Fra Jozina knjiga: Epitaf bez groba za Josipa Kuletina

Autor/ica
Objavljeno: 11 srpnja, 2019

Nekoliko fotografija i prigodan tekst s promocije knjige o JOSIPU KULETINU autora FRA JOZE ŽUPIĆA poslao nam je BOŽO MARIĆ. Gospodinu Mariću zahvaljujemo, a tekst objavljujemo u cijelosti.

“U sklopu trotjednog programa obilježavanja 440. rođendana grada Karlovca pod nazivom Zvjezdano ljeto 2019., koje se odvija od 23. lipnja do 13. srpnja, održana je 08. 07. i promocija knjige fra Joze Župića o Josipu Kuletinu, hrvatskom intelektualcu, skladatelju, rodoljubu i mučeniku.

Tom prilikom Karlovačkog rođendana zamišljen je i organiziran event od preko 200 programa na različitim lokacijama grada što je plod koordinacije i rada raznih udruga, kreativnih pojedinaca, i ustanova kojima grad Karlovac leži na srcu.

I Sinjanin Josip Kuletin, autor ne samo Alkarske koračnice, nakon 74 godina zaborava je, uz krilaticu „440 sati za 440 godina“ u sklopu ove manifestacije na jedan sat vraćen u Gradsko kazalište Zorin dom, koji ga je, u maloj dvorani, posmrtno udomio. Time je njegov glazbeni rad prizvan u kolektivno pamćenje grada i uvršten kao jedan kamen u zgradu Karlovačkog 440. rođendana.

Josip Kuletin, bio je vojni kapelnik Posadne glazbe u Karlovcu od 1942.-1945. godine, a ubijen je iz “nepoznatog” razloga, kome se ne zna vrijeme smrti kao ni posljednje počivalište. Tako stoji na karlovačkom portalu KAFOTKA.NET na kojem mu je objavljeno ime kao „grobna humka i križ istovremeno“. Josip Kuletin je „nestao“ u vrijeme „Velikog terora“ i masovnih likvidacija,  koje hrvatski slikar Jozo Kljaković opisuje kao „najmračnije i najokrutnije razdoblje u našoj tisućljetnoj povijesti“, a Francois Furet te likvidacije u „Povijest jedne iluzije“ karakterizira kao „divljaštvo koje rječitije od ičega govori o prirodi režima koji se uspostavlja.“

Predstavljanje je započelo glazbenim prilogom Kuletinove koračnice „Kroz Splitske kale“. U uvodnom pozdravu, gospodin Ivica Sečen, pozdravio je sakupljene, poimenice gđu. Irenu Božičević, ravnateljicu Gradskog kazališta Zorin doma, te autora i predstavljača.  Pročitao je tekst pozivnice nakon kojeg je uslijedio glazbeni intermezzo. Naglasio je da je Sinjanin Josip Kuletin zaslužio posebno mjesto u glazbenoj povijesti Karlovca, i to dječjom operetom “Kanarinac je krivac” – s podnaslovom “Kad naučnici snivaju”. To djelo, kazao je između ostalog gosp. Sečen, dječja je priča sa glazbom, i ako to djelo ovako prosuđujemo, onda možemo mirne duše ustvrditi, da je ta Kuletinova priča jedna od najboljih glazbenih dječjih prikaza”. Gosp. Sečen je tijekom predstavljanja knjige, uz slikovne prikaze poimenice komemorirao i sve izvođače Kuletinove operete sa praizvedbe. Karlo Karlović (Pepi) još se sjeća većine sa kojima je toga dana nastupio i još uvijek čuva sve slike sa te predstave, stoji u komentarima kafotka.net portala.

Predstavljač knjige, Božo Marić govorio je o njezinom sadržaju. Uvodno je Karlovačkoj publici biografski kratko predstavio autora fra Jozu Župića. Kazao je da je fra Jozina knjiga s konceptom „mikropovijesti“ svojevrsni „pars pro toto“: odraz masovnih likvidacija i nestajanja ljudi i kao takva jedan fragmenat velike hrvatske boli. Ova je knjiga epitaf bez groba za Josipa Kuletina. Hrvatski narod treba saznati cjelovitu istinu o sebi, o svakom svom sinu i kćeri, a poglavito o onim istaknutim ljudima o kojima šute užarena usta njihovih ubojica, a među koje spada i intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik Josip Kuletin. U interesu je sviju nas kritički se susresti sa prošlošću i dati svakomu ono svoje (unicuique suum), jer cjelovitog znanja prošlosti (plenitudo intellectus), kako je tvrdio sv. Toma Akvinski, nema bez sjećanja, ali ne selektivnog, kakvo nam je desetljećima bilo mitološki nametnuto. Jednako tako, Marić se pozvao na riječi svetoga pape Ivana Pavla II.,  da zlo i zločin povijesno nemaju posljednju riječ.

Predstavljač je upozorio da smo svi svakodnevno konfrontirani sa osjetljivošću ove teme, ali da mjesto dijegetskog referenta (tumača povijesti) u sukobu naracija ne pripada samovoljnim pojedincima koji bi htjeli perzistirati svoje svjetonazorske dominante prema kojima bi asimetrija nasilja htjela ostati asimetrija sjećanja. Svjetska javnost se jasno očitovala u Rezolucijama UN 1096, Evropske unije 1481, Hrvatskog sabora 2006. u Deklaraciji o osudi zločina totalitarnih režima i zaključcima Vlade RH iz 2018. godine. Marić je kazao da je potrebno i nadalje baviti se ovom temom: ex privata diligentia (iz privatnog mara), ali i da ne bismo ponovno upali u političke zablude, povijesne laži i barbarstvo razuma, u „revolucionarno barbarstvo“. Osim toga, naglasio je, fra Jozo pišući slijedi stil Evanđelja ne nabacujući se pogrdama na krvnike, ali postavljajući im pitanja. Iz fra Jozina pisanja proizlazi odgovor kako se odnositi prema „teretu i utegu mrtvih“, kako prema palima u ratu, što nimalo nije lagan posao, čime se mučio antikni Periklo u „Logosu Epitaphiosu“, a čime se muče i naši današnji političari.

Fra Jozo je, nakon glazbenog intermezza koje su izvele učenice glazbene škole, između ostalog, govorio o motivaciji svoga pisanja, o želji da se Sinjska glazbena škola nazove Kuletinovim imenom i da se Kuletinu dade ono mjesto koje mu po istini i pravdi pripada u životu Karlovca i njegova rodnog Sinja. Iznio je nekoliko zanimljivih životnih crtica iz Kuletinova života, te pozvao sve one koji mogu pomoći u prikupljanju Kuletinovih nota za knjigu, koja je možebitni slijedeći projekt.

Promociju knjige glazbeno su svojim sviranjem intermezza obogatile učenice glazbene škole Marta Zovko, Alma Planinac i prof. Nikica Križan. Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“ pod ravnanjem prof. Radmile Bocek uz klavirsku pratnju prof. Ognjena Gravore izvelo je na koncu dvije skladbe: „Grade moj“ i Tiho, tiho Kupa teče“.

Na promociji je bila i unuka Josipa Kuletina gđa. Gordana Štahan. Gospodin Jurko  Butković (i njegova sestra Tina), čiji je pokojni brat u opereti glumio slastičara, još se sijeća „izgubljenih“ nota iz operete „Kanarinac je krivac“. On je, nakon predstavljanja knjige, autoru članka, odsvirao jednu kratku dionicu operete. Promociji su nazočili i drugi Karlovčani, zatim članovi kluba Sinjana iz Zagreba, te predstavnik Gradske glazbe Sinj gospodin Mate Pavić.  Fra Jozo je, nakon promocije, razgovorao sa sudionicima i signirao knjige. Knjiga Josip Kuletin biti će predstavljena i u njegovom rodnom Sinju 19. 07. 2019. godine u 19.30 sati.”

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh