lady

Fra Jozo Župić: Dobrota Kuletinove supruge Mire

Autor/ica
Objavljeno: 25 prosinca, 2021
kuletinovi

Dugo ću pamtiti Badnjak 2021. godine. Zazvoni mi mobitel. Javih se osobi koja me zove. Zove me iz Zagreba ´mala Kate Ličanka r. Krmpotić´. Nije ona više mala. Rođena je u studenom 1936. u Udbini. Dakle, 85 joj je godina. Po glasu joj ne bih dao više od 60. Jasan, zvonak glas. Reče mi da me je zvala više puta i da se ovoga puta pomolila Duhu Svetom da me dobije i čuje. Razlog? Slušala je radio Mariju i od voditeljice Zdravke Andrijašević čula da je bila prezentacija knjige o Josipu Kuletinu. Kad je čula spominjanje operete Kanarinac je krivac, pošto poto željela je doći do autora knjige, jer su joj se vratila sjećanja na tu izvedbu u Karlovcu 1945. godine. Zahvalna je voditeljici koja joj je dala moje podatke i tako je eto stupila u kontakt sa mnom.

Razgovor je bio vrlo ugodan. Iz prve ruke dobio sam neke podatke za koje dosad nisam znao i koje svakako treba spomenuti i oživjeti uspomenu na njih.

Mala Kate dospjela je u Karlovac kao izbjeglica s Udbine. Bilo je to na sv. Luciju 1942. godine. Bijeg pred četnicima. Inače su njezini došli u Liku iz Hercegovine. S osam godina pošla je u školu. Ni slutila nije što će joj se dogoditi. A dogodilo joj se nešto bolno što će je pratiti cijeli život. Usred Zagreba, 16. svibnja 1945. godine nestao joj je otac. Bio je kotarski lugar. Te godine nije nestao samo on, nego i mnogi drugi Udbinjani. Udbinjane su lovili i poslije rata i ubijali. I mala Kate u osnovnoj školi u Karlovcu susreće malu Nevenku, kćerku Josipa Kuletina. Njih dvije ostadoše bez oca. I Josip Kuletin je nestao. Nestao je dirigent triju vojski: Kraljevine Jugoslavije, NDH i JA. U razredu su mala Kate i Nevenka na stalnom udaru. Djeca im se rugaju da nemaju oca. I jednoga dana mala Kate skoči na klupu. Povišenim glasom poručuje djeci: “Imat ćete sa mnom posla tko se bude rugao Nevenki.” Obje su bile bez oca. Kate je ispratila Nevenku do kuće. Rekla je njezinoj mami što su joj djeca govorila. I tako je svakoga dana zajedno s Nevenkom dolazila do kuće Kuletinovih.

Prisjeća se i svoje Prve pričesti, pa kazuje: “Nama su iz kuće sve ispraznili. Mama mi nije bila u mogućnosti kupiti haljinu za Prvu pričest. Nevenkina mama obukla me je od glave do pete u prekrasnu čipkastu bijelu haljinu. U rukama smo imali ljiljane”.

Operetu ´Kanarinac je krivac´ slušala je uživo u Karlovcu prigodom izvedbe. “Skrivečki sam ušla u dvoranu. Sve je bilo krcato. Bilo bi dragocjeno da se ta opereta opet izvede.”

Također se prisjeća inženjeraca a zvali su ih opkopari, koji su svakoga dana u prijepodnevnim satima prolazili kroz Karlovac i pjevali pjesmu koju je dobro zapamtila i po riječima i po melodiji, a glasi:

“Mala, ti slatka mala,

ti bješe djeva srca mog,

ali poljubac mi nisi dala,

ali ja te volim, volim, i bez tog”.

Mala Kate misli da ju je sigurno komponirao Kuletin. Josipa Kuletina je vidjela s leđa na nedjeljnim koncertima ispred Velike kavane na Promenadi, usred Karlovca. Tu su se održavali nedjeljni koncerti, u tom dijelu se šetalo.

Također joj je ostalo u sjećanju, da ju je mama poslije 1945. godine poslala da čuva tuke uz rijeku Kupu. Sjedila bi na zidiću i nešto ručno radila. S tog zidića gledala je na zgradu. Iz te zgrade s rešetkama promatralo ju je mršavo lice. To je bio zatvorenik.

Visoka, sijeda, mala Kate Ličanka oprosti se sa mnom sva sretna da je mogla obnoviti uspomenu Na Karlovac, Josipa Kuletina, njegovu kćer Nevenku i njezinu dobru mamu iz čijeg je lica isijavala dobrota koja se pokazala i u čipkastoj, bijeloj, prvopričesničkoj haljini.

Fra Jozo Župić

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh