REMAX

Fra Jozo Župić: Kanarinac je krivac

Autor/ica
Objavljeno: 19 kolovoza, 2019

Fra Jozo Župić, sinjski svećenik na službi u Münchenu, pronašao je vrijedna djela glazbenika i skladatelja Josipa Kuletina.

Podsjećamo, fra Jozo je ovoga ljeta javnosti predstavio svoju najnoviju knjigu ‘Josip Kuletin – hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik’, koja donosi životopis Josipa Kuletina, autora poznate alkarske koračnice ‘Sinjski alkari’. Fra Jozo nas je danas s veseljem izvijestio kako je pronašao note za Kuletinovu operetu ‘Kanarinac je krivac’. Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

‘Kanarinac je krivac

Čekao sam da prođu Alka i Velika Gospa. Da ljudi ponesu u sebi uspomenu na Kuletinovu koračnicu “Sinjski alkari” i da im duboko u srcu ostane uspomena na sliku Gospe Sinjske pred kojom su se žarko molili u svojim potrebama. Uspomenu na viteštvo alkara, na pobjednika 304. Alke i na moćni zagovor One koja je pomogla svome puku 1715. godine. I ja nosim lijepu uspomenu iz Sinja nakon predstavljanja moje knjige “Josip Kuletin hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik”. Zahvalan sam mojim fratrima koji su mi 19. srpnja 2019. godine omogućili, da u velikoj dvorani Gospe Sinjske predstavim knjigu uz zvuke Gradske glazbe Sinj, koja mi je u mjesecu srpnju darovala spomen plaketu u znak zahvalnosti da sam tom knjigom vratio dostojanstvo čovjeku čiju koračnicu oni sviraju svake godine na alkarskim svečanostima. Zahvalan sam medijima koji su popratili predstavljanje knjige: Slobodnoj Dalmaciji, Ferati i Hit radiju.

Možda mnogi nisu ni znali da je sam Kuletin iz Zagreba pisao Viteškom alkarskom društvu 28. travnja 1934., da je još 1933. godine komponirao marš “ALKA” te se je isti, već u Sinju svirao. “Svirala gaje muzika 13. p.p. Hajduk-Veljka u kafani ALKA./te kojeg su čuli i mnogi članovi, a što im se je isti marš i svidio”.

On u tom svom pismu piše i ovo: “Isti marš nisam ponudio društvu odmah zato, što sam odlučio da ga dam na pregled od strane muzičkih stručnjaka, kako bi se uvjerio dali je s muzikalne strane dobar, ako želite istog da otkupite i preuzme te ga od mene kao svoje vlasništvo”.
V. Grabovac, sekretar i P. Tripalo, vojvoda u.z. pišu iz Sinja 14. 2. 1939. godine zahvalno pismo Josipu Kuletinu vojnom kapelniku u Kninu: “Primili smo na dar od Vas komponirani marš posvećen Sinjskim Alkarima. Ovim Vam na ime uprave Viteškog Alkarskog Društva te svih članova istoga najtoplije zahvaljujemo na tom daru, koji je za nas dragocjen i po svojoj vrijednosti, a najviše zato što potječe od Vas, koji ste kao rodjeni Sinjanin i ovim pokazali da znate cijeniti našu “Alku”. Zahvaljujemo Vam posebice i na lijepim riječima posvete.

Čestitamo Vam istodobno na tako uspijeloj kompoziciji i želimo da napredujete u Vašoj karijeri, koju ste odlično započeli.”

Kuletin nam tumači svoju zamisao toga marša: “Marš počimlje sa fanfaram /7 takta/ koja najavljuje Alkarima, da se skupe i pripreme za viteško natjecanje, zatim se tih 7. takta ponavlja, ali upada Bass-figura, koja izvodi melodiju “Zov Alkara”, te prema tome tih svih četrnaest takta prikaziva “Poziv Alkara za borbu”. Sledi 16 takta, koji se ponavljaju, žive i vesele melodije zamišljena, kako Alkar polazi na natjecanje, zatim treči stavak, gornjeg dijela jeste bass-figura/16. takta isto se ponavljaju./koja prikazuje mnoštvo naroda, koji se je skupio na trkalište i očekuje slavno natjecanje. Drugi dio marša ili trio počimlje sa originalnim signalom zov Alkara da trči /6 takta./ produžuje se isti signal melodiziran /20 takta/ prikazujući oduševljenje naroda u natjecanju vitezova, te posledni deo prenašase sa ljupkom melodijom /16 takta/ kao završetak viteškog i tradicionalnog natjecanja i kao himna pobjednika.”

Na povratku iz Sinja navratio sam u Karlovac u kojemu sam također 8. srpnja 2019. predstavio knjigu o Josipu Kuletinu u Gradskom kazalištu “Zorin dom” – mala dvorana. Navratio sam do Kuletinove unuke gđe Gordane Štahan koja mi je telefonski poručila da je našla cijeli baul (drvena kutija) Kuletinovih nota. Bio sam oduševljen kad sam ugledao operetu “Kanarinac je krivac”. Preko 70 stranica nota. U toj opereti glazbari koriste sljedeće instrumente: violina I., cassa/timpani, trombon, flauta i pice, klarinet II. B., klarinet I. B., trublja I. B., violino I. mo., viola, cello, violin II., corno I-II. “F”, trublja II. B. kontrabass.

Bogu hvala za pronađenu operetu. Tako uz operetu “Sjene prošlosti” i “Kanarinac je krivac”, te pronađene koračnice, Josip Kuletin zaslužuje svoj Zbornik nota i jednoga dana Simpozij u Sinju, Karlovcu i Varaždnu.’

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh