Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Fra Jozo Župić: Mila mati slušaj…

Autor/ica
Objavljeno: 21 studenoga, 2023
stare kuce

Ljetne večeri šezdesetih godina ne mogu nikako zaboraviti. U selu smo imali radio. Imao ga je Pujo, nekadašnji igrač Junaka. Ponedjeljkom od 20 sati pred Pujinom starom kućom, do koje je bila Jokanova štala s ovcama, do nje Matanova štala s kravom i svinjama, a nad štalom stanovala je Rudulova obitelj, stariji i mlađi posjedali po stepenicama. Djeca također. Iznad nas zvjezdano nebo. Na spavanje nitko nije ni pomišljao zbog ljetne vrućine.

Slušali smo radio emisiju “Pomorska večer”, koja je u srpnju 2022. proslavila 70 godina postojanja. Nismo slušali tu emisiju samo zbog mornara na dalekim morima i oceanima kojima su njihovi slali poruke kao npr.: “Našem dragom pomorcu želimo mirno more, brzi povratak kući”, “Pozdrav posadi broda svih mora i oceana”, nego i zbog lijepih pjesama koje smo slušajući učili i poslije pjevali u ljetnim večerima.

Danas mogu reći da je to bio spoj kuće, doma, ognjišta s nekim brodom koji plovi tko zna gdje.

Svi smo mi uživali u lijepim dalmatinskim pjesmama. Jedna od tih pjesama bila je i pjesma ´Mila mati slušaj riči moje´. Zašto nju ovoga puta izdvajam? Pa, izdvajam je, pogađate, zbog Josipa Kuletina.

A, evo kako sam do nje došao. Jučer sam slučajno otkrio preko Interneta, da je moj pokojni rođak Josip Župić-Mazo u svoje vrijeme, a bilo je to 7. rujna 1985. na 7. Susretu amaterskih duhačkih orkestara Hrvatske u Šibeniku, zajedno s Gradskom glazbom Sinj izveo Vesele mornare od Josipa Kuletina u kasarni Rogoznica.

Taj podatak me je obradovao, pa sam nastavio tražiti po Internetu ne bi li pronašao još neki podatak vezan za Vesele mornare. I evo ti ga na, Hrvatska gradska glazba Stari Grad izvodi dio Veselih mornara, a Veseli mornari Josipa Kuletina praizvedeni su 12. 9. 1943. na Promenadnom koncertu u Karlovcu u 11 sati pod vodstvom samoga Josipa Kuletina.

Pažljivo slušam snimak Hrvatske glazbe Stari Grad. Ponovio sam više puta, jer me melodija koju slušam podsjeća na jednu pjesmu koju smo pjevali pred Pujinom starom kućom. A ona glasi:

Mila mati slušaj riči moje,
Ča ti kaže milo dite tvoje.
Sinoć kad sam robu prala,
Susrela sam na obali,
Mladoga mornara.

Tu pjesmu i tu melodiju pjevaju mnogi koje možemo pronaći na Interentu: Klapa Žrnovnica, Folklorna družina Vuga, Klapa “Papalina” Podgora, Excelsior, Klapa Split, Golden Dalmatian Songs, Klapska mandolinska udruga Mostina-Omiš i drugi.

Možemo zaključiti da je Josip Kuletin svojim notama Veselih mornara preko raznih izvođača mnoge razveselio ne samo u Župića za vrijeme ljetnih večeri, nego i one koji su tu pjesmu i tu melodiju slušali na dalekim morima i oceanima. Stoga, jedva čekam da dobijemo CD Josipa Kuletina i da svi oni koji na njegove note pjevaju narodnu pjesmu Mila mati ili sviraju Vesele mornare, znaju, da je to njegovo djelo i njegova glazbena ostavština svim generacijama u Hrvatskoj i šire.

ferata@ferata.hr
0997370409