lady

Fra Jozo Župić: Obožavali su svirati koračnicu

Autor/ica
Objavljeno: 14 siječnja, 2022
ta

Možda niste znali, u Karlovcu djeluje najstarija glazbena škola u Hrvatskoj. Ta je škola 10. listopada 2020. proslavila svoj 216. rođendan. Glazbena škola Karlovac, osnovana je 10. listopada 1804. i jedna je od najstarijih glazbenih škola u Europi (Pariz 1792., Berlin, Karlovac 1804., Ljubljana 1806., Prag 1811., Graz 1816., Beč 1817., London 1822., Zagreb 1829., Bruxelles 1832., Leipzig 1843., München 1846.)

Ta je glazbena škola proglašena 2021. godine najboljom u Hrvatskoj. Svaka čast!

Toj školi darovao sam knjigu Josipa Kuletina ´Sinjski alkari i druge skladbe´. Osim školi, također sam darovao knjigu jednom njihovom profesoru, Ivanu Mastenu. On je rođen 1976. u Zagrebu. Osnovno i srednje školsko obrazovanje stekao je u Karlovcu i Zagrebu. Akademsko obrazovanje započeo je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu a diplomirao je 2000. na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Antona Grčara. Od 2004. radi kao nastavnik trube u Glazbenoj školi u Karlovcu.

Zamolio sam ga da mi odgovori koliko mu je poznata Kuletinova koračnica ´Kroz splitske kale´.

Javio mi se i evo što mi piše: “Htio bih Vam se zahvaliti na knjizi koja mi se jako sviđa. Istina je da za koračnicu ´Kroz splitske kale´ nisam znao ime kompozitora nego samo aranžera koji ju je uvrstio u svoju zbirku koračnica. Mogu Vam samo reći o njoj da se sjećam da ju orkestri sviraju oduvijek, barem koliko se ja sjećam otkada sam bio kao dijete član Puhačkog orkestra grada Karlovca. Obzirom da sam dirigent u tri orkestra u karlovačkoj županiji, mogu samo potvrditi da ju svi orkestri koje vodim sviraju. Sjećam se i u Limenoj glazbi Duge Rese starijih, nažalost sada pokojnih članova koji su posebno obožavali svirati tu koračnicu. Htio bih Vam se još jednom zahvaliti na knjizi i ukoliko Vam još nekako mogu pomoći ili ukoliko su Vam potrebne neke informacije, potrudit ću se to i napraviti koliko god je u mojoj mogućnosti.”

Svakako će biti zanimljivo je li Josip Kuletin za vrijeme svoga boravka u Karlovcu od 1942. do 1945. imao kakav kontakt i suradnju sa Glazbenom školom u Karlovcu. Ako je sačuvana bilo kakva kronika ili dokumentacija škole u samoj školi ili u Državnom arhivu u Karlovcu, možda bismo mogli i o tome nešto saznati.

ta
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh