ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Rodio se Sinjanin za ‘Sinjske alkare’

Autor/ica
Objavljeno: 3 siječnja, 2021

Ucenici gimnazije u Sinju Josip krajnje desno stoji
Nema dana, a da nas nešto ne iznenadi u pozitivnom ili negativnom smislu. Kad smo se svi okrenuli prema ljudima pogođenima potresom u Petrinji, Sisku, Glini i ostalim mjestima u okruženju i na razne načine iskazivali im blizinu, sve nas je pogodila tužna vijest o smrti mladih – djevojaka i mladića, budućih intelektualaca, jer svi su studirali, bilo u Splitu ili u Mostaru, a u njih sunjihovi roditelji, profesori i cijelo društvo polagali velike nade, preko noći, ili u svitanju dana za njih prestade ovozemaljski život. Po svim nagađanjima uzrok je bio u dotjecanju plina koji ih je ugušio i njihovo slavlje dočeka Nove godine pretvorio u tugu, žalost, ne samo u Posušju i Rakitnom, nego širom Bosne i Hercegovine, Hrvatske i izvan njenih granica. To je postala tema dana i ovdje u Njemačkoj.

Dok o ovom razmišljam misli mi lete prema Sinju i obitelji Kuletin koje više nema u Sinju. U obitelji Ante i Marije r. Martinac na današnji dan, 3. siječnja 1906. rodio se sin kojemu će na krštenju dati ime Jozo-Toma, a mi ga poznajemo  po dokumentima kao Josipa.

Sačuvana nam je slika na čijoj poleđini piše: Uspomena iz IV. r. r. gim. u Sinju Josip Kuletin. On je na slici krajnji desno u odijelu i kravati. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju kao vanjski đak.

Znamo da će nakon gimnazije pohađati Muzičku akademiju u Zagrebu. Stečeno znanje pretvorit će u razne kompozicije, operete i koračnice.  Njegova koračnica ‘Sinjski alkari’ podizala je duh i u ratu i u miru.

Ne smijemo ga zaboraviti. Ako Bog da,  o njegovim notama koje smo tiskali i predstavili javnosti, uskoro će progovoriti i stručni muzikolozi i ljudi glazbe.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh