ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Fra Jozo Župić: Simpozij o Josipu Kuletinu

Autor/ica
Objavljeno: 14 siječnja, 2021
kuletin

Možda vam opet idem na živce, jer nikad kraja o Josipu Kuletinu. Upalo mi je u oči da je čak jedan Sinjanin došao na pomisao kako bi Sinj trebalo prozvati Kuletinovo. Sumnjam da je to rekao dobronamjerno. Bilo kako bilo Kuletin u mojim očima ima cijenu. Moram priznati da nikad o njemu ne bih pisao da me nije zaokupio članak na FERATI iz pera Ante Botića koji je tom članku napisanom 30. kolovoza 2015. dao naslov ´Zaboravljeni Sinjani: Josip Kuletin´.

Dotad nisam imao pojma tko je taj Kuletin. Što znači za Sinj? Što za Cetinsku krajinu? Za Hrvatsku i šire? A onda saznadoh iz riječi Tamare Romac sljedeće:

‘Nama je želja da kao obitelj saznamo više o našem Josipu. On je prvi Sinjanin – školovani glazbar koji je diplomirao davne 1938. godine. Kompozitor je mnogih djela od opereta do koračnica.  U konačnici želja nam je da se na dostojan način obilježi njegov stvaralački opus, uostalom on je autor najpoznatijeg alkarskog glazbenog djela – koračnice Sinjski alkari. Dio dokumenata o životu i djelu Josipa Kuletina koje smo pribavili sačuvan je zahvaljujući pokojnom fra Josipu Soldi i Josipu Mazi Župiću, ali još nema dovoljno pisanih tragova o njegovu radu, posebno za vrijeme Drugog svjetskog rata, pa to moramo pronaći’, zaključuje Tamara Romac Zlodre, ističući kako na prikupljanju građe o Kuletinu radi zajedno s etno-muzikologom Jurom Stanićem, a sve s ciljem skorog održavanja jednog znanstvenog skupa koji bi bio posvećen sinjskom i hrvatskom glazbeniku Josipu Kuletinu.’

Da nije bilo tih riječi, ne bi bilo ni životopisa o Josipu Kuletinu, niti bi bilo pronalaženja njegovih nota. Životopis o Josipu Kuletinu tiskali smo 2019. pod naslovom ´Josip Kuletin hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik´, a note 2020. pod naslovom ´Josip Kuletin-Sinjski alkari i druge skladbe´.
Konačno se ostvaruje Tamarina želja da se o Josipu Kuletinu održi znanstveni skup. Dakle, prošlo je šest godina od njezine izjave do ostvarenja koje najavljujemo za drugu polovicu mjeseca lipnja 2021. godine.
Uključeni su profesori glazbe, dirigenti, muzikolozi, povjesničari koji marljivo rade za taj skup.

Ove godine je 115. godišnjica Kuletinova rođenja i njegova krštenja. Rođen je 3. siječnja 1906. od oca Ante, kovača i majke Marije r. Martinac, a kršten 22. siječnja 1906. Krstio ga je o. Augustin Škomrlj i dobio je ime Jozo-Toma. Kum na krštenju bio je Laštre Bože, bikar, a svjedok je bio Frano Bareza.

Ja ne tražim da Sinj bude Kuletinovo, ali bi bilo lijepo da Josip Kuletin dobije ulicu u Sinju ili poprsje. Bilo bi također lijepo da njegove koračnice odzvanjanju ulicama grada Sinja i to ne samo Sinjski alkari i Kroz splitske kale, nego i Uspomena na Knin, Drniški pozdrav, Veseli mornari, Dalmatinski biseri i druge….
Vratimo se nakratko u povijest. ‘Šibenski list’, srijeda, 15. srpnja 1953. donosi članak o Svečanoj proslavi narodne glazbe (105. godišnjica Šibenske narodne glazbe) na kojoj su nastupile Šibenska narodna glazba, glazba iz Trogira, Vodica i JRM. Pred 5000 građana sve četiri glazbe izvele su zajednički koncert poznatih autora glazbene umjetnosti Pomykala, Kuletina, Zajca i Obruče.’
Isti list donosi članak 1. svibnja 1957. pod naslovom ‘Zajednički koncert Šibenske i Trogirske narodne glazbe’. Na programu su bili Pomykalo, Zajc, Tijardović, Gotovac i Kuletinovi ‘Hrvatski dalmatinski biseri’. Sapienti sat! Pametnome dosta!

Matica krstenih-2

Fra Jozo Župić

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh