semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Fra Mirko Marić: Ana i Ante Župić istinski su sinjski velikani

Autor/ica
Objavljeno: 3 prosinca, 2019
fra mirko maric

U četvrtak, 5. prosinca u Alkarskim dvorima upriličit će se Skup sjećanja na profesore Anu i Antu Župić.

Ova svečanost odvija se u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Sinju, uz potporu ostalih ustanova i institucija, te obitelji Župić. Gostujući u programu Hit radija, fra Mirko Marić, čelnik sinjskog Ogranka MH istaknuo je kako je ovo trenutak da se Sinjani, Cetinjani na jedan primjeren i pravi način prisjete sinjskih velikana.

‘Proslavljamo devedeset godina od rođenja supružnika Župiće, kao i četrdeset pet godina od smrti akademskog kipara profesora Ante i deset godina od smrti profesorice Ane. U naponu snage Ante nas je napustio, a ostavio je neizbrisiv trag u sinjskoj i hrvatskoj kulturi i prosvjeti. Ogranak Matice hrvatske u Sinju ovim sjećanjem želi Antu i Anu Župić, sinjske velikane, otrgnuti zaboravu i približiti budućim naraštajima’, istaknuo je fra Mirko Marić.

Fra Mirko je dodao kako je Ante bio glavni protagonist osnivanja Matice hrvatske u Sinju 1970. godine, a poslije poznate sjednice u Karađorđevu bio je proganjan, označen od tadašnje vlasti kao hrvatski nacionalist. Prerano nas je, u 45. godini života, napustio.

Sam program prisjećanja na supružnike Anu i Antu Župić počinje u četvrtak u 18 sati Izložbom radova Ante Župića akademskog kipara u Galeriji Sikirica, a poslije toga od 19 sati u dvorani Muzeja Sinjske alke održat će se Skup sjećanja na supružnike Župić.

pozivnica
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh