Frano Tripalo slavodobitnik prve ovogodišnje Alke!

Autor/ica
Objavljeno: 16 svibnja, 2015
film_alka12naslovna

Sinjski piket jutros se pretvorilo u mjesto održavanja prve ovogodišnje alke. Umjesto na alkarskom  trkalištu između starih maruna alkari su svoj viteški dvoboj imali na piketu.

Nisu u pitanju tehnički nedostaci na trkalištu, niti je problem nedostatak novih palki, stvari su povijesne prirode. Naime, za potrebe snimanja dokumentarno-igranog filma kojeg u suradnji s VAD-om realizira HRT, upriličena je alka u sjećanje na 1818. godinu. Podsjetimo kako je te godine austrijski car Franjo I. u pratnji svoje supruge, carice Karoline, pohodio Sinj. U caričinu čast priređena je viteška igra Sinjska alka koja se toliko svidjela caru da je odredio da se od tada slavodobitnika nagrađuje s 200 kruna iz carske blagajne. Ostalo je zabilježeno kako je Franjo I. tadašnjeg slavodobitnika nagradio vrijednim brilijantnim prstenom, a Viteškom alkarskom društvu darovao carsku zastavu. Zanimljivo je kako je tijekom prijepodnevnih sati na improviziranom trkalištu na piketu između svečanih tribina iz tog vremena, u ulozi cara Franje Josipa bio Damir Župić, a njegovu suprugu, caricu Karolinu utjelovila je Paulina Romac . Te davne 1818. godine slavodobitnikom je postao Frano Tripalo, a njega je u današnjem snimanju igrao alkar Dušan Ivandić.

Uz alkare, alkarske momke,vojvodu,časni sud bili su tu statisti iz sinjskog pučkog kazališta,članovi kulturno umjetničkih udruga koji su utjelovili tadašnji puk (seljake , svećenike) i građanstvo u svečanim ložama. Publike nije izostalo u ovo toplo svibanjsko jutro, ali izvan domašaja objektiva televizijskih kamera. Prva ovogodišnja alka je iza nas, a koliko će ih još biti tijekom ove jubilarne 300. obljetnice, vrijeme će pokazati. Dašak atmosfere sa snimanja alke na piketu koja donosi priče iz 1818. donosimo i u fotogaleriji.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh